Zwarte bessen sap maken
Sap & smoothie

Zwarte bessen sap maken

Zwarte bessen sap maken is een geweldige manier om de intense, diepe smaak van zwarte bessen te vangen en er langer van te genieten. Dit sap is niet alleen heerlijk friszuur, maar ook rijk aan vitamines en antioxidanten. Zelfgemaakt sap is bovendien puur, zonder onnodige toevoegingen, en je kunt zelf bepalen hoe zoet je het maakt.

Met dit recept maak je ongeveer twee flessen zwarte bessen sap, helemaal vers en naar eigen smaak. Het proces is eenvoudig, maar vergt wat geduld. Door de bessen goed te laten pruttelen en het sap rustig uit te laten lekken, krijg je een geconcentreerde en smaakvolle drank. Wil je het sap langer bewaren, dan kun je het inmaken, waarbij je ook de keuze hebt om de flessen op de kop te zetten voor een betere afdichting. Let er wel op dat sommige deksels niet tegen het zuur kunnen, dus gebruik geschikte deksels als je deze methode wilt toepassen.

klein

Hoe zwarte bessen sap maken?

Zwarte bessen sap maken is een eenvoudig proces waarbij je de bessen eerst verwarmt om het sap los te laten komen. Vervolgens zeef je de vruchten en kook je het sap opnieuw met suiker of andere smaakmakers. Afhankelijk van je voorkeur kun je het sap puur laten of zoeter maken. Het inmaken zorgt ervoor dat het sap langer houdbaar blijft zonder kunstmatige conserveringsmiddelen. Hou er rekening mee dat het omdraaien van de flessen na het vullen optioneel is. Dit helpt om de deksels vacuüm te trekken, maar is alleen aan te raden als je zeker weet dat je de juiste deksels hebt. Sommige metalen deksels kunnen namelijk aangetast worden door het zuur van de bessen, dus kies indien nodig voor speciale hitte- en zuurresistente exemplaren.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Drankjes
Keuken Duits – Oostenrijks
Porties 2 Flessen
calorieën 40 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Passeerdoek of fijne zeef
  • Schone flessen met stevige deksels
  • Trechter

Ingrediënten
  

  • 1 kilogram zwarte bessen
  • 750 milliliter water
  • 200 gram suiker of naar smaak
  • Optioneel: sap van 1 citroen

Bereiding
 

1. Voorbereiden van de bessen

  • Spoel de zwarte bessen grondig af en verwijder eventuele steeltjes en blaadjes. Doe ze in een grote pan samen met het water.

2. Verhitten

  • Zet de pan op middelhoog vuur en breng het mengsel langzaam aan de kook. Laat de bessen ongeveer 15 tot 20 minuten zachtjes pruttelen, totdat ze openbarsten en hun sap loslaten. Roer af en toe met een houten lepel om de bessen te helpen hun vocht af te geven.
  • Haal de pan van het vuur en giet het mengsel door een passeerdoek of fijne zeef in een andere pan of kom. Laat het rustig uitlekken zonder te veel te drukken, zodat je een helder sap krijgt. Wil je een vollere smaak, dan kun je voorzichtig met een lepel het laatste sap uit de pulp drukken.
  • Giet het gezeefde sap terug in een schone pan en voeg de suiker toe. Roer goed door en breng het opnieuw aan de kook. Laat het 5 minuten zachtjes koken, zodat de suiker volledig oplost. Voeg eventueel citroensap toe voor een frissere smaak.
  • Terwijl het sap kookt, steriliseer je de flessen door ze met kokend water uit te spoelen of kort in een oven van 120 graden Celsius te zetten.

3. Sap bottelen

  • Gebruik een trechter om het hete sap in de flessen te gieten. Draai de deksels stevig vast. Wil je de flessen op de kop zetten voor een betere afdichting, zorg er dan voor dat je de juiste deksels gebruikt. Laat ze daarna volledig afkoelen.
Trefwoord Zwarte bessen sap maken

Hoe lang is zwarte bessen sap houdbaar?

Als je de flessen goed steriliseert en afsluit, blijft het sap minstens zes maanden houdbaar op een koele, donkere plek. Eenmaal geopend bewaar je het sap in de koelkast en gebruik je het binnen een week.

Vijf variaties en aanpassingen

Zonder suiker

Wil je een puur, ongezoet sap? Laat de suiker weg en voeg eventueel wat honing toe na het openen van een fles.

Met kruiden

Voeg een kaneelstokje of een paar kruidnagels toe tijdens het koken voor een warme, kruidige smaak.

Minder zuur

Gebruik in plaats van citroensap een klein beetje honing of een zoetere vrucht zoals appel om de zuren te verzachten.

Gemixt met andere bessen

Meng zwarte bessen met rode bessen of bramen voor een complexere smaak.

Als siroop

Laat het sap langer inkoken en voeg extra suiker toe om een geconcentreerde siroop te maken die je met water kunt aanlengen.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept