Inmaken en wecken

Zuurkool wecken

Zuurkool wecken is een eenvoudige manier om deze gefermenteerde groente langer houdbaar te maken. Dit proces zorgt ervoor dat je zelfs maanden na het inmaken nog kunt genieten van heerlijke, zelfgemaakte zuurkool. Wecken is een traditioneel conserveringsproces dat al generaties lang wordt gebruikt en het is een geweldige manier om voedselverspilling tegen te gaan en altijd een voorraadje in huis te hebben.

Zelf zuurkool maken

Voordat we beginnen met het wecken, leggen we uit hoe je zelf zuurkool kunt maken. Zelfgemaakte zuurkool heeft een pure smaak en het fermentatieproces is verrassend simpel. Je hebt maar een paar basisingrediënten nodig en wat geduld.

Neem een witte kool en verwijder de buitenste bladeren. Snijd de kool fijn of gebruik een mandoline om mooie dunne slierten te maken. Doe de gesneden kool in een grote kom en voeg per kilogram kool ongeveer twintig gram zout toe. Meng het zout goed door de kool en kneed dit stevig met je handen. Het karnen van de kool helpt om vocht vrij te maken. Wanneer er genoeg vocht vrijgekomen is, druk je de kool stevig in een steriele weckpot of een glazen fermentatiepot. Zorg ervoor dat de kool volledig onder het eigen vocht staat. Plaats een gewicht op de kool zodat het ondergedompeld blijft.

Dek de pot af met een luchtdoorlatend deksel of een schone doek en laat het fermenteren op een koele, donkere plaats bij een temperatuur van ongeveer achttien tot twintig graden Celsius. Na vijf tot zeven dagen begint de fermentatie goed op gang te komen. Proef de zuurkool na twee weken en laat het eventueel langer staan als je een sterkere smaak wilt. Zodra de zuurkool naar wens gefermenteerd is, kun je verdergaan met het wecken.

Hoe zuurkool wecken?

Zuurkool wecken is een proces waarbij gefermenteerde kool wordt verhit en luchtdicht wordt afgesloten in glazen potten om de houdbaarheid te verlengen. Door de zuurkool op de juiste temperatuur en tijdsduur te wecken, blijft de smaak behouden en kun je het langere tijd bewaren zonder dat de kwaliteit achteruitgaat.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 2 uur 10 minuten
Gang Groente
Keuken Nederland
Porties 4 Weckpotten
calorieën 93 kcal

Benodigdheden

  • Weckketel of grote pan met een rooster op de bodem
  • Keukenweegschaal
  • Scherp mes of mandoline
  • Grote kom
  • Fermentatiepot of glazen weckpotten
  • Sterilisatiedoek
  • Schone theedoek
  • Wecktangen

Ingrediënten
  

  • Twee kilogram zelfgemaakte of gekochte zuurkool
  • Vier steriele weckpotten van een liter
  • Water om de potten te vullen

Instructies
 

1. Voorbereiding van de potten

  • Zorg ervoor dat de weckpotten, deksels en rubberen ringen grondig schoon zijn. Steriliseer de potten door ze vijf minuten in kokend water te dompelen. Laat ze daarna omgekeerd op een schone theedoek drogen.

2. Vullen van de potten

  • Vul de steriele potten met de gefermenteerde zuurkool. Druk de kool stevig aan, maar laat een centimeter ruimte over aan de bovenkant. Vul de potten vervolgens met water, zodat de kool volledig ondergedompeld is.

3. Sluiten van de potten

  • Plaats de rubberen ringen en sluit de deksels goed af. Gebruik de metalen klemmen om de potten stevig dicht te zetten. Controleer of er geen lucht ontsnapt.

4. Wecken

  • Plaats de potten in de weckketel of in een grote pan op een rooster. Vul de ketel met water tot net onder de rand van de potten. Verhit het water langzaam tot tachtig graden Celsius en houd deze temperatuur gedurende dertig minuten aan. Gebruik een thermometer om de temperatuur nauwkeurig in de gaten te houden.

5. Afkoelen en controleren

  • Haal na het wecken de potten voorzichtig uit de ketel met behulp van een wecktang. Laat ze volledig afkoelen op een schone doek. Controleer vervolgens of de potten goed vacuüm zijn door het deksel lichtjes omhoog te drukken. Als het deksel niet beweegt, is het goed afgesloten.
Trefwoord Zuurkool wecken

Hoe lang is geweckte zuurkool houdbaar?

Zuurkool die op deze manier geweckt is, blijft ongeveer twaalf maanden houdbaar. Bewaar de potten op een koele, donkere plaats, zoals een kelder of voorraadkast. Controleer altijd de zuurkool op geur en kleur voordat je deze gebruikt. Als de zuurkool niet fris ruikt of er anders uitziet dan normaal, gooi het dan weg.

Vijf variaties en aanpassingen

Zuurkool met kruiden

Voeg komijnzaad, jeneverbes of mosterdzaad toe tijdens het fermenteren voor een extra smaakdimensie.

Met wortel en appel

Meng fijngesneden wortel en stukjes appel door de kool voordat je het fermenteert. Dit geeft een zoet-frisse smaak. Je kunt ook alleen dun gesneden wortel erdoor mengen. Dit is het resultaat zoals je op de foto kunt zien.

Pikante zuurkool

Voeg rode chilipepers toe aan de kool tijdens het fermenteren voor een pittige twist.

Rode kool zuurkool

Gebruik rode kool in plaats van witte kool voor een kleurrijke en iets zoetere variant.

Gefermenteerde mix

Combineer de witte kool met andere groenten zoals pastinaak, ui of knoflook om een gevarieerde smaak te krijgen.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept