Zilveruitjes inmaken
Inmaken en wecken

Zilveruitjes inmaken

Zilveruitjes inmaken is een tijdloze manier om van deze knapperige, pittige uitjes te genieten, lang nadat het seizoen voorbij is. Of je ze nu toevoegt aan een kaasplankje, verwerkt in een salade of gewoon als snack eet, ingemaakte zilveruitjes zijn een heerlijke aanvulling in de keuken. Bovendien is het proces van inmaken een rustgevende en lonende bezigheid, waarbij je precies weet wat je in je potjes stopt.

In dit recept leer je stap voor stap hoe je zelf zilveruitjes kunt inmaken. Van het schoonmaken van de uitjes tot het bereiden van het inmaakvocht en het steriliseren van de potten, alles komt aan bod. Het is eenvoudiger dan je misschien denkt en je kunt je eigen twist geven aan de smaak met kruiden en specerijen.

klein

Hoe zilveruitjes inmaken?

Zilveruitjes inmaken is een proces waarbij jonge uien worden bewaard in een mengsel van azijn, suiker en kruiden, waardoor hun milde en licht zoete smaak behouden blijft. Door de uien te laten trekken in deze oplossing, ontstaan ze een smaakvolle toevoeging die uitstekend past bij salades, aperitieven of als garnering bij diverse gerechten. Dit conserveren zorgt ervoor dat de zilveruitjes langer houdbaar zijn en hun karakteristieke textuur en smaak behouden blijft, waardoor ze een veelzijdige aanvulling zijn in de keuken.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Pekelen 6 uur
Totale tijd 6 uur 35 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederland
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 48 kcal

Benodigdheden

  • 4 schone inmaakpotten van circa 500 milliliter
  • Grote pan
  • Kleine steelpan
  • Scherp mesje
  • Grote kom
  • Theedoek
  • Fijne zeef

Ingrediënten
  

  • 1 kilogram zilveruitjes
  • 1 liter natuurazijn bijvoorbeeld witte wijnazijn of appelazijn
  • 200 gram suiker
  • 50 gram zout
  • 2 theelepels mosterdzaad
  • 1 theelepel dillezaad
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels

Instructies
 

1. Voorbereiding van de zilveruitjes

  • Begin met het schoonmaken van de zilveruitjes. Snijd het worteluiteinde en de top eraf en verwijder de buitenste, papperige schil. Als je dit lastiger vindt, kun je de uitjes enkele minuten in kokend water leggen en ze daarna afspoelen met koud water; de schil laat dan makkelijker los. Laat de schoongemaakte uitjes even uitlekken in een vergiet.

2. Zilveruitjes pekelen

  • Meng in een grote kom het zout met één liter water en roer goed door. Voeg de zilveruitjes toe en laat ze minstens zes uur, of bij voorkeur een nacht, pekelen. Dit proces onttrekt vocht aan de uitjes, waardoor ze stevig blijven en langer houdbaar zijn. Spoel de uitjes na het pekelen grondig af met koud water en laat ze goed uitlekken.

3. Steriliseren van de potten

  • Zet je inmaakpotten en deksels klaar. Steriliseer deze door ze tien minuten in kokend water te leggen. Haal ze er met een tang uit en laat ze drogen op een schone theedoek. Zorg ervoor dat je potten volledig droog zijn voordat je ze vult.

4. Inmaakvocht bereiden

  • Breng in een steelpan de azijn, suiker, mosterdzaad, dillezaad, laurierblaadjes, zwarte peperkorrels en optioneel chili aan de kook. Roer totdat de suiker volledig is opgelost. Laat het mengsel een paar minuten zachtjes doorkoken om de smaken goed te laten mengen.

5. Zilveruitjes inmaken

  • Verdeel de zilveruitjes gelijkmatig over de potten. Giet het hete inmaakvocht over de uitjes, zorg dat ze volledig onder staan. Sluit de potten direct goed af.

6. Afkoelen en bewaren

  • Zet de potten op een koele plek om af te koelen. Na afkoeling kun je ze het beste minimaal twee weken laten staan voordat je ze opent, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Trefwoord Zilveruitjes inmaken

Hoelang zijn ingemaakte zilveruitjes houdbaar?

Als je de potten goed hebt gesteriliseerd en de uitjes volledig onder het inmaakvocht staan, zijn ingemaakte zilveruitjes tot wel een jaar houdbaar op een koele, donkere plek. Na het openen bewaar je de pot in de koelkast, waar ze nog enkele weken goed blijven.

Vijf variaties en aanpassingen

Zoetere smaak

Voeg 50 tot 100 gram extra suiker toe aan het inmaakvocht.

Extra kruiden

Experimenteer met kruidnagel, kaneelstokjes of steranijs voor een warme smaak.

Frisse twist

Voeg een reepje citroen- of sinaasappelschil toe aan elke pot.

Pittig

Voor een echte kick kun je een fijngehakte rode peper aan het inmaakvocht toevoegen.

Gefermenteerde zilveruitjes

In plaats van azijn kun je een fermentatiemethode gebruiken met een zoutoplossing. Laat de uitjes ongeveer twee weken fermenteren in een luchtdichte pot.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept