Za’atar maken is iets magisch. Deze geurige kruidenmix brengt je met één snuif in gedachten naar het Midden-Oosten, naar zinderende markten vol specerijen, geroosterde noten en warme broden. De geur is intens: kruidig, fris, aards en een tikkeltje citrusachtig. En het mooie is: je hoeft echt niet naar Libanon of Syrië om van deze smaak te genieten. Je maakt Za’atar gewoon zelf, in je eigen keuken. Het is eenvoudig, snel klaar en je bepaalt helemaal zelf wat erin gaat.
Wat zo bijzonder is aan Za’atar, is dat het méér is dan een kruidenmengsel. Het is een herinnering aan tradities, een vast onderdeel van het ontbijt in veel landen in het Midden-Oosten, en een verrijking van talloze gerechten. Je smeert het op versgebakken brood met olijfolie, strooit het over hummus of gegrilde groenten, of mengt het door yoghurt. En geloof me: als je het eenmaal geproefd hebt, wil je nooit meer zonder.
Je kunt Za’atar kant-en-klaar kopen, maar vaak zitten daar toevoegingen in, of het smaakt niet zoals het hoort. Zelf maken is echt de moeite waard. En gelukkig is het helemaal niet moeilijk. Ik laat je stap voor stap zien hoe je het doet.

Hoe Za’atar maken?
Benodigdheden
- koekenpan (droog, zonder olie)
- vijzel of specerijenmolen
- glazen pot met goed sluitend deksel
- lepel om te mengen
Ingrediënten
- 3 eetlepels gedroogde tijm bij voorkeur echte oosterse of wilde tijm
- 2 eetlepels geroosterd sesamzaad
- 2 eetlepels gemalen sumak verkrijgbaar bij Turkse of Marokkaanse winkels
- 0,5 eetlepel grof zeezout of naar smaak minder
- optioneel: 1 eetlepel gedroogde oregano
- optioneel: 1 theelepel gemalen komijn voor een warmere toon
Bereiding
1. Begin met het roosteren van het sesamzaad.
- Zet een droge koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het sesamzaad toe en rooster dit al roerend totdat het goudbruin kleurt en begint te geuren. Dit duurt meestal twee tot drie minuten. Let goed op, want het kan snel verbranden. Zodra het klaar is, haal je het direct uit de pan en laat je het afkoelen op een bord.
2. Maal de kruiden fijn als dat nodig is.
- Gebruik je grove gedroogde tijm of oregano, dan kun je die even malen in een vijzel of specerijenmolentje. Je hoeft het niet tot poeder te vermalen – juist dat grove karakter maakt Za’atar zo aantrekkelijk. Als je sumak hebt die al fijn is, kun je die direct gebruiken.
3. Meng alle droge ingrediënten.
- Neem een kom en voeg de tijm, sumak, het geroosterde sesamzaad, zout en eventueel de oregano en komijn toe. Meng alles goed door elkaar met een lepel. Neem even de tijd om aan je mengsel te ruiken – dit is het moment waarop de geur van Za’atar tot leven komt.
4. Doe de Za’atar in een glazen pot.
- Bewaar je kruidenmix luchtdicht op een droge, donkere plek. Een goed afsluitbare glazen pot is ideaal. Zo blijft de smaak het langst behouden.
5. Laat het mengsel een dag rusten.
- Dat is geen must, maar als je het een nachtje laat staan, trekken de smaken nog wat beter in elkaar. De volgende dag kun je beginnen met genieten.
Hoe lang is Za’atar houdbaar?
Zelfgemaakte Za’atar is verrassend lang houdbaar. Als je het mengsel bewaart in een goed afsluitbare glazen pot, weg van zonlicht en vocht, blijft het zeker zes maanden tot een jaar goed. Let wel op dat je altijd een droge lepel gebruikt wanneer je uit de pot schept. En vertrouw op je zintuigen: als het niet meer lekker ruikt of de smaak is flauw geworden, is het tijd voor een nieuwe portie.
Vijf variaties en aanpassingen
Met citroenschil
Voeg een theelepel fijn geraspte, gedroogde citroenschil toe voor een extra frisse toets. Het combineert prachtig met sumak en geeft de mix nog meer levendigheid.
Met chilivlokken
Wil je wat pit? Voeg dan een halve theelepel gedroogde chilivlokken toe. Het maakt je Za’atar iets pittiger, wat heerlijk is op gegrilde groenten of kip.
Met venkelzaad
Een theelepel licht geroosterd en fijngemalen venkelzaad geeft een anijsachtige ondertoon. Zeker in combinatie met brood en kaas is dit een verrassende variant.
Met paprikapoeder
Voor een rokerige twist kun je een theelepel gerookt paprikapoeder toevoegen. Dit geeft een mooie diepe smaak aan hartige gerechten.
Met munt
Gedroogde munt, fijngewreven, geeft een frisse nasmaak. Vooral lekker als je de Za’atar over yoghurt of in een zomerse salade gebruikt.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.