Ga terug
klein

Hoe zeebaars invriezen?

Zeebaars invriezen begint altijd met verse vis. Je herkent een verse zeebaars aan heldere ogen, een stevige structuur en een frisse geur. Als je vis al wat ruikt of slap aanvoelt, dan is hij niet geschikt om in te vriezen. Verse vis invriezen betekent namelijk dat je de versheid ‘vastzet’ in de diepvries. Als hij niet vers is bij het invriezen, dan wordt hij er daarna ook niet beter op. Het is belangrijk dat je de vis meteen na aankoop schoonmaakt. Spoel hem goed af onder koud water en verwijder schubben, ingewanden en kieuwen. Als je de vis in zijn geheel wilt invriezen, dep je hem goed droog en wikkel je hem in vetvrij papier of diepvriesfolie. Wil je liever filets invriezen, dan snijd je de vis eerst zorgvuldig in porties en verpak je ze stuk voor stuk. Daarna gaan ze in een goed sluitende diepvriesdoos of vacuümzak.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 20 minuten
Gang Vis
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 124 kcal

Benodigdheden

  • Snijplank
  • Scherp fileermes
  • Keukenpapier
  • Diepvrieszakken of vacuümzakken
  • Eventueel een vacuümapparaat
  • Vershoudfolie of vetvrij papier
  • Vriezer die minimaal min achttien graden Celsius haalt

Ingrediënten
  

  • 1 verse zeebaars heel of in filets
  • Zout optioneel, om licht te zouten voor het invriezen

Bereiding
 

1. Controleer de versheid

  • Koop je zeebaars bij de visboer of supermarkt, let dan goed op versheid. De huid moet glanzen, de ogen helder zijn, en de geur neutraal. Hoe verser, hoe beter de uiteindelijke smaak na het ontdooien.

2. Schoonmaken (als dat nog niet gedaan is)

  • Spoel de vis grondig af onder koud stromend water. Verwijder de schubben met de botte kant van een mes, snijd de buik open en haal de ingewanden eruit. Vergeet ook de kieuwen niet te verwijderen. Spoel nog een keer goed af en dep daarna droog met keukenpapier.
  • Beslis of je de vis in zijn geheel wilt invriezen of liever filets maakt. Fileer de vis eventueel in porties die je per keer nodig hebt. Zo voorkom je dat je meer ontdooit dan je gebruikt.

3. Verpakken

  • Wikkel de vis of de filets in vershoudfolie of vetvrij papier. Doe dit strak, zodat er zo min mogelijk lucht bij komt. Vervolgens stop je ze in een diepvrieszak of vacuümzak. Als je geen vacuümapparaat hebt, kun je met een rietje lucht uit de zak zuigen voordat je hem dichtmaakt.

4. Etiketteren en invriezen

  • Schrijf op elke verpakking de datum van invriezen en de inhoud. Leg de vis dan in het koudste gedeelte van je vriezer, idealiter zo snel mogelijk na aankoop of vangst. Laat voldoende ruimte tussen de verpakkingen zodat ze sneller bevriezen.
Trefwoord Zeebaars invriezen