Ga terug
klein

Hoe wortelen inmaken?

Voor wortelen inmaken snij je ze eerst in plakjes of staafjes, blancheer je ze kort en giet je er een kokende azijnoplossing overheen. Die oplossing bestaat uit natuurazijn, water, suiker, zout en kruiden. Daarna sluit je de potten goed af. Sommige mensen zetten ze op z’n kop om het vacuümproces te versnellen. Dat is optioneel. Toch is het aan te raden, zeker als je de juiste deksels hebt. Let er wel op: bij sommige potten kan het zuur het deksel aantasten. Gebruik dus inmaakdeksels die hier tegen kunnen. In dat geval is op de kop zetten zelfs beter, omdat het helpt om een goede afsluiting te krijgen.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 3 minuten
Totale tijd 33 minuten
Gang Groente
Keuken Nederland
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 121 kcal

Benodigdheden

  • 4 inmaakpotten van ongeveer 500 milliliter
  • Bijpassende inmaakdeksels, zuurresistent
  • Grote kookpan
  • Scherp mes
  • Snijplank
  • Soeplepel of trechter
  • Schoon theedoek of schone doek
  • Grote kom met koud water

Ingrediënten
  

  • 750 gram wortelen jonge, stevige exemplaren zonder groene kopjes
  • 750 milliliter water
  • 500 milliliter natuurazijn 5% zuurtegraad
  • 80 gram suiker
  • 20 gram zout
  • 2 theelepels mosterdzaad
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 4 laurierblaadjes
  • Eventueel: een paar takjes dille of een stukje verse gember voor extra smaak

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Was de wortelen grondig en schil ze. Snijd ze daarna in dunne plakjes of staafjes, net wat je zelf het prettigst vindt. Zorg dat alle stukken ongeveer even dik zijn zodat ze gelijkmatig garen.
  • Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water aan de kook. Blancheer de wortelen hierin ongeveer drie minuten. Ze moeten nog stevig blijven, dus kook ze niet te lang. Schep ze daarna uit het hete water en laat ze meteen afkoelen in een kom met koud water. Laat ze goed uitlekken.
  • Steriliseer intussen de inmaakpotten en deksels. Dit doe je door ze vijf tot tien minuten in kokend water te leggen of in een voorverwarmde oven van honderdveertig graden Celsius te zetten. Laat ze daarna omgekeerd uitlekken op een schone theedoek.

2. Inmaakvocht maken

  • Doe voor het inmaakvocht de natuurazijn, het water, de suiker, het zout, mosterdzaad, peperkorrels en laurierblaadjes in een pan. Breng dit aan de kook en laat het twee tot drie minuten zachtjes doorkoken.

3. Wortelen in potten doen

  • Verdeel de afgekoelde wortelen over de hete potten. Werk snel en netjes. Druk de wortelen een beetje aan, maar niet te stevig. Voeg eventueel een takje dille of een stukje gember toe aan elke pot voor extra smaak.
  • Giet het kokende inmaakvocht met de kruiden over de wortelen tot ze volledig onderstaan. Laat een halve centimeter ruimte tot aan de rand. Veeg de randen van de potten schoon met een vochtige doek.
  • Sluit de potten direct goed af met de passende deksels. Zet ze eventueel tien minuten ondersteboven op een theedoek zodat ze goed vacuüm trekken. Dit is niet verplicht, maar wel handig als je de juiste deksels hebt die bestand zijn tegen zuur.
  • Laat de potten daarna helemaal afkoelen. Controleer of de deksels vacuüm zijn getrokken. Dat merk je aan een licht naar binnen getrokken deksel. Bewaar de potten daarna op een donkere, koele plek.
Trefwoord Wortelen inmaken