Ga terug
klein

Hoe watermeloen inmaken?

Watermeloen inmaken verlengt de houdbaarheid van deze zomerse vrucht en voegt een opvallende twist toe aan de smaak. Door stukken watermeloen te combineren met een mengsel van azijn, suiker en eventuele specerijen, ontstaat een zoetzure en licht kruidige variatie die heerlijk is als bijgerecht of in salades, en zorgt voor een verrassend accent in diverse gerechten.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Fruit
Keuken Internationaal
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 30 kcal

Benodigdheden

  • 4 steriele inmaakpotten met deksel
  • Grote pan
  • Zeef
  • Scherp mes
  • Snijplank
  • Pollepel
  • Trechter (optioneel, voor makkelijker vullen van de potten)

Ingrediënten
  

  • 1 kilogram watermeloen geschild en in blokjes gesneden
  • 500 gram watermeloenschil optioneel, zonder groene buitenkant en in reepjes gesneden
  • 500 milliliter water
  • 300 milliliter natuurazijn
  • 250 gram suiker
  • 1 eetlepel zout
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 1 theelepel peperkorrels
  • 2 kaneelstokjes
  • 4 kruidnagels
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 citroen sap en rasp

Instructies
 

1. Watermeloen voorbereiden

  • Snij de watermeloen in blokjes en verwijder de pitten zoveel mogelijk. Schil de schil zorgvuldig, zodat alleen het witte deel overblijft. Snijd dit in reepjes. Spoel alles goed af en laat het uitlekken.

2. De inmaakvloeistof maken

  • Doe het water, de azijn, de suiker, het zout, het mosterdzaad, de peperkorrels, de kaneelstokjes, de kruidnagels en het gemberpoeder in een grote pan. Breng dit aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes pruttelen. Voeg het citroensap en de citroenrasp toe en roer goed door.

3. Watermeloen en schil koken

  • Voeg de stukjes watermeloen en de schillen toe aan de pan en laat het geheel ongeveer 10 minuten zacht koken. De watermeloenschil moet iets glazig worden, maar niet te zacht.

4. Inmaakpotten vullen

  • Verdeel de watermeloen en de schillen over de steriele potten. Giet de hete inmaakvloeistof erover tot alles onder staat. Zorg ervoor dat er geen luchtbellen in de potten achterblijven door ze even op een theedoek te tikken.

5. Potten afsluiten en laten afkoelen

  • Draai de deksels stevig dicht en zet de potten op hun kop. Laat ze volledig afkoelen. Hierdoor ontstaat een vacuüm en blijven ze langer houdbaar.
Trefwoord Watermeloen inmaken