Hoe vlierbessensap maken?
Vlierbessensap maken begint met het verzamelen van rijpe vlierbessen en het zorgvuldig verwijderen van takjes en blaadjes. Vervolgens worden de bessen in water gekookt en daarna gezeefd, om een donker en rijk sap te verkrijgen dat naar wens met suiker kan worden gezoet. Dit concentraat is geschikt als basis voor siroop, jam of als smaakvolle toevoeging in verschillende dranken.
Voorbereidingstijd 25 minuten min
Bereidingstijd 25 minuten min
Afkoelen 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 50 minuten min
Gang Drankjes
Keuken Duits - Oostenrijks
Porties 2 Flessen
calorieën 38 kcal
- 1500 gram rijpe vlierbessen zonder takjes
- 750 milliliter water
- 200 gram suiker naar smaak
- 1 citroen sap en schil
- 1 kaneelstokje optioneel
- 3 kruidnagels optioneel
1. De bessen voorbereiden
3. Zeef het sap
Haal de pan van het vuur en giet de inhoud door een fijne zeef of een kaasdoek. Laat het sap rustig uitlekken en druk met een lepel de laatste druppels eruit. Als je een nog helderder sap wilt, kun je het door een tweede, schone doek gieten.
4. Op smaak brengen
Doe het gezeefde sap terug in de pan en voeg suiker, citroensap en de citroenschil toe. Wil je een kruidige variant, voeg dan het kaneelstokje en de kruidnagels toe. Breng het opnieuw aan de kook en roer tot de suiker volledig is opgelost. Laat nog 5 minuten zachtjes koken.
Trefwoord Vlierbessensap maken