Ga terug
klein

Hoe vlierbessensap maken?

Vlierbessensap maken begint met het verzamelen van rijpe vlierbessen en het zorgvuldig verwijderen van takjes en blaadjes. Vervolgens worden de bessen in water gekookt en daarna gezeefd, om een donker en rijk sap te verkrijgen dat naar wens met suiker kan worden gezoet. Dit concentraat is geschikt als basis voor siroop, jam of als smaakvolle toevoeging in verschillende dranken.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Gang Drankjes
Keuken Duits - Oostenrijks
Porties 2 Flessen
calorieën 38 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Zeef of fijne doek (kaasdoek of een schone theedoek)
  • Pollepel
  • Trechter
  • Schone flessen met afsluitbare doppen

Ingrediënten
  

  • 1500 gram rijpe vlierbessen zonder takjes
  • 750 milliliter water
  • 200 gram suiker naar smaak
  • 1 citroen sap en schil
  • 1 kaneelstokje optioneel
  • 3 kruidnagels optioneel

Bereiding
 

1. De bessen voorbereiden

  • Spoel de vlierbessen goed af onder stromend water. Doe dit zorgvuldig, want stof en kleine beestjes kunnen zich tussen de bessen verstoppen. Rits de bessen van de takjes met een vork of met de hand. De takjes en onrijpe bessen bevatten stoffen die je niet binnen wilt krijgen.

2. Het sap trekken

  • Doe de bessen in een grote pan en voeg het water toe. Breng langzaam aan de kook en laat het geheel ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen. Tijdens het koken barsten de bessen open en komt het sap vrij. Roer af en toe met een pollepel en druk de bessen voorzichtig stuk tegen de rand van de pan.

3. Zeef het sap

  • Haal de pan van het vuur en giet de inhoud door een fijne zeef of een kaasdoek. Laat het sap rustig uitlekken en druk met een lepel de laatste druppels eruit. Als je een nog helderder sap wilt, kun je het door een tweede, schone doek gieten.

4. Op smaak brengen

  • Doe het gezeefde sap terug in de pan en voeg suiker, citroensap en de citroenschil toe. Wil je een kruidige variant, voeg dan het kaneelstokje en de kruidnagels toe. Breng het opnieuw aan de kook en roer tot de suiker volledig is opgelost. Laat nog 5 minuten zachtjes koken.

5. Bottelen en bewaren

  • Giet het hete sap met behulp van een trechter in schone, steriele flessen. Sluit de flessen direct goed af. Laat ze afkoelen en bewaar ze op een koele, donkere plek.
Trefwoord Vlierbessensap maken