Ga terug
klein

Hoe tomatensaus inmaken?

Tomatensaus inmaken zorgt ervoor dat de volle smaak van rijpe tomaten bewaard blijft en op elk moment gebruikt kan worden. Door de saus te koken, in steriele potten te vullen en goed af te sluiten, blijft hij lang houdbaar zonder toevoeging van conserveringsmiddelen. Deze ingemaakte saus is ideaal als basis voor pasta, soepen en stoofgerechten.
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 1 uur 20 minuten
Totale tijd 2 uur
Gang Saus
Keuken Internationaal
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 128 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Staafmixer of blender
  • Trechter
  • 4 glazen inmaakpotten van 500 milliliter, met schroefdeksel
  • Inmaakketel of grote pan met rooster
  • Schone theedoek
  • Tang om potten uit kokend water te halen

Ingredients
  

  • 4 kilogram rijpe tomaten
  • 2 middelgrote uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel suiker optioneel, om de zuurgraad in balans te brengen
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 laurierblad
  • 50 milliliter rode wijnazijn
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak

Instructions
 

1. Tomatensaus maken

  • Was de tomaten en snij ze in grove stukken. Pel de uien en knoflook en snijd ze fijn. Schil de wortels en snij ze samen met de bleekselderij in kleine stukjes.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit de uien en knoflook op een laag vuur tot ze zacht zijn. Voeg de wortels en bleekselderij toe en bak een paar minuten mee.
  • Doe de tomaten in de pan en voeg het zout, suiker, oregano, tijm en het laurierblad toe. Roer alles goed door en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat de saus ongeveer 45 minuten pruttelen met de deksel schuin op de pan.
  • Verwijder het laurierblad en pureer de saus met een staafmixer of in een blender tot een gladde massa. Voeg de rode wijnazijn toe en breng op smaak met peper en eventueel extra zout.
  • Laat de saus nog 10 minuten zachtjes doorkoken en roer af en toe door.

2. Tomatensaus inmaken

  • Steriliseer de inmaakpotten door ze in een pan met kokend water te leggen of ze 15 minuten in een oven op 120 graden Celsius te verhitten. Kook de deksels apart in een pan met water.
  • Gebruik een trechter om de hete saus in de warme potten te gieten. Vul ze tot ongeveer 1 centimeter onder de rand.
  • Veeg de randen van de potten schoon met een schone doek. Schroef de deksels stevig dicht, maar niet te strak.
  • Zet de gevulde potten in een inmaakketel of een grote pan met een rooster op de bodem. Vul de pan met heet water tot de potten volledig onderstaan. Breng aan de kook en laat de potten 35 minuten wecken.
  • Haal de potten voorzichtig uit de pan en zet ze op een theedoek. Laat ze volledig afkoelen. Controleer na 24 uur of de deksels vacuüm zijn getrokken. Bewaar de potten op een koele, donkere plek.
Trefwoord Tomatensaus inmaken