Hoe tomaten inmaken?
Tomaten inmaken helpt om de smaak en versheid van tomaten langer te bewaren door ze te conserveren in bijvoorbeeld azijn, olie of een gekruide saus. Door tomaten te wecken, in te leggen of te fermenteren, blijven ze maandenlang bruikbaar en krijgen ze een diepere smaak, perfect voor sauzen, soepen of als bijgerecht.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 50 minuten min
Afkoelen 1 uur uur
Totale tijd 2 uur uur 10 minuten min
Gang Bijgerecht
Keuken Nederland
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 43 kcal
- 2 kilogram rijpe tomaten
- 1 liter water
- 2 theelepels zout
- 2 eetlepels citroensap optioneel, voor extra conservering
- 4 inmaakpotten met deksels goed gesteriliseerd
1. Voorbereiding van de potten
2. Tomaten ontvellen en inmaken
Breng een grote pan met water aan de kook. Snij een klein kruisje in de onderkant van elke tomaat. Dompel de tomaten ongeveer 30 seconden in het kokende water, schep ze eruit met een schuimspaan en leg ze direct in een kom met ijswater. De schil laat nu makkelijk los. Verwijder de schil en snijd de tomaten indien gewenst in stukjes.
Breng in een pan het water aan de kook en voeg het zout toe. Vul de gesteriliseerde potten met de ontvelde tomaten en voeg indien gewenst wat citroensap toe voor extra conservering. Giet het hete water over de tomaten tot de pot bijna vol is, maar laat ongeveer 1 centimeter ruimte aan de bovenkant. Tik de potten voorzichtig op het aanrecht om luchtbellen te verwijderen.
3. Inmaakpotten afsluiten en verwerken
Sluit de potten goed af en zet ze in een grote pan met kokend water. Zorg ervoor dat de potten volledig onder water staan. Laat ze 40 minuten zachtjes koken. Haal de potten daarna uit het water en laat ze volledig afkoelen op een theedoek.
Controleer of de deksels goed vacuüm zijn getrokken. Dit kun je testen door op het deksel te drukken: als het niet meer terugveert, is de pot goed afgesloten. Bewaar de potten op een koele, donkere plek.
Trefwoord Tomaten inmaken