Hoe tomaten drogen?
Tomaten drogen doe je langzaam, bij lage temperatuur, zodat het vocht verdampt, maar de smaak behouden blijft. Je kunt ze in de oven drogen, in een voedseldroger, of zelfs aan de lucht als je in een warm en droog klimaat woont. Voor de meeste mensen is de oven het meest voor de hand liggend. Het is belangrijk dat je de juiste tomaten kiest – stevige, rijpe tomaten die niet te sappig zijn. Te natte tomaten drogen moeilijk en worden snel zurig van smaak.
Je snijdt ze doormidden, verwijdert het meeste sap en de zaadjes, bestrooit ze met wat zout en eventueel kruiden en dan laat je ze langzaam indrogen. Dat kan tot wel acht uur duren, dus neem er rustig de tijd voor.
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 8 uur uur
Totale tijd 8 uur uur 30 minuten min
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 333 kcal
Een scherp mes
Een snijplank
Een lepel (om sap en zaadjes te verwijderen)
Een bakplaat
Bakpapier of een droogrekje
Een oven (of voedseldroger)
Een glazen potje met deksel (voor bewaren)
- Ongeveer 1 kilogram rijpe pruimtomaten bijvoorbeeld Roma tomaten
- 1 eetlepel zeezout
- 1 theelepel gedroogde oregano of tijm optioneel
- 1 à 2 eetlepels olijfolie optioneel
1. Tomaten voorbereiden
Was de tomaten grondig onder koud stromend water. Snijd ze vervolgens in de lengte doormidden. Als de tomaten erg groot zijn, kun je ze ook in kwarten snijden. Gebruik een lepel om het meeste sap en de zaadjes eruit te halen – dat voorkomt dat de tomaten zurig worden tijdens het drogen. Dep de binnenkanten licht droog met een stuk keukenpapier.
2. Kruiden en op de plaat leggen
Bekleed een bakplaat met bakpapier of gebruik een speciaal droogrekje. Leg de tomaten met de snijkant omhoog naast elkaar. Ze mogen elkaar raken, maar niet overlappen. Bestrooi de tomaten met een beetje zeezout. Dat helpt het vocht onttrekken en versterkt de smaak. Je kunt nu ook wat gedroogde kruiden erover strooien zoals oregano of tijm. Besprenkel ze eventueel lichtjes met wat olijfolie voor extra aroma.
3. Drogen in de oven
Verwarm de oven voor op 90 graden Celsius. Zet de bakplaat in het midden van de oven. Laat de ovendeur op een kier staan, bijvoorbeeld door er een houten lepel tussen te klemmen, zo kan het vocht ontsnappen. Laat de tomaten drogen voor ongeveer 6 tot 8 uur. Afhankelijk van de grootte van de tomaten en het vochtgehalte kan het iets korter of langer duren. Ze zijn klaar als ze soepel aanvoelen, maar geen vocht meer afgeven als je erop drukt.
4. Laten afkoelen en bewaren