Ga terug
klein

Hoe shichimi togarashi maken?

Shichimi togarashi maken is verrassend eenvoudig en je hebt er maar een paar basisingrediënten voor nodig. Veel van die ingrediënten heb je misschien zelfs al in huis als je graag kookt met specerijen. Het geheim zit hem in de balans tussen de zeven smaken: pittig, citrus, umami, nootachtig, fris, warm en een klein bittertje. Door de ingrediënten eerst te roosteren en daarna fijn te malen of te vijzelen, komen de aroma’s nog beter vrij. Hieronder lees je stap voor stap hoe je dat doet.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 2 minuten
Totale tijd 22 minuten
Gang Kruidenmix
Keuken Japans
Porties 1 Portie
calorieën 100 kcal

Benodigdheden

  • Een droge koekenpan (bij voorkeur van gietijzer of staal)
  • Een vijzel of een kleine koffiemolen/kruidenmolen
  • Een goed afsluitbaar glazen potje
  • Eventueel een trechter om het poeder in het potje te doen
  • Lepel en kommetje om te mengen

Ingrediënten
  

  • Twee eetlepels gedroogde chilipepervlokken liefst grof gemalen zoals Aleppo of Koreaanse gochugaru
  • Eén eetlepel geroosterde sesamzaadjes zowel wit als zwart, als je die hebt
  • Eén theelepel Sichuanpeper heel, niet gemalen
  • Eén theelepel gedroogde mandarijn- of sinaasappelschil liefst biologisch
  • Eén theelepel fijngesneden nori zeewier of aonori (groen zeewierpoeder)
  • Eén theelepel gemalen gember gedroogd of vers gedroogd
  • Eén theelepel maanzaad blauw of wit

Bereiding
 

1. Roosteren van de specerijen

  • Verwarm een droge koekenpan op middelhoog vuur. Doe eerst de Sichuanpeperkorrels in de pan en rooster ze tot ze beginnen te geuren. Dit duurt meestal één tot twee minuten. Blijf erbij en schud regelmatig zodat ze niet verbranden. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen. Rooster daarna de sesamzaadjes tot ze lichtbruin zijn en heerlijk nootachtig ruiken. Doe dit ook zonder olie en blijf erbij. Ook deze laat je even afkoelen op een bord.

2. Fijnmalen

  • Maal de Sichuanpeper grof in een vijzel of molentje. Hij mag nog een beetje structuur hebben. Voeg daarna de geroosterde sesamzaadjes toe en vijzel deze ook een beetje, maar niet helemaal fijn. Ze mogen nog herkenbaar blijven voor een lekkere bite. Voeg dan de gedroogde sinaasappelschil toe en maal die wat fijner. Zorg dat je eindigt met een grove, maar goed gemengde basis.

3. De rest van de kruiden toevoegen

  • In een kom meng je nu alles: de chilipepervlokken, het sesam-pepermengsel, de gember, het maanzaad en de nori. Roer goed door zodat alles gelijkmatig verdeeld is. Als je zeewier gebruikt dat nog vrij grof is, knip of verkruimel dit dan eerst fijn met een schaar of je vingers.

4. Bewaren in een potje

  • Doe de kruidenmix in een goed afsluitbaar glazen potje. Een theelepel is voldoende om een gerecht flink op te peppen, dus je doet hier echt een hele tijd mee. Gebruik eventueel een trechter als je netjes wilt werken.
Trefwoord Shichimi togarashi maken