Hoe shichimi togarashi maken?
Shichimi togarashi maken is verrassend eenvoudig en je hebt er maar een paar basisingrediënten voor nodig. Veel van die ingrediënten heb je misschien zelfs al in huis als je graag kookt met specerijen. Het geheim zit hem in de balans tussen de zeven smaken: pittig, citrus, umami, nootachtig, fris, warm en een klein bittertje. Door de ingrediënten eerst te roosteren en daarna fijn te malen of te vijzelen, komen de aroma’s nog beter vrij. Hieronder lees je stap voor stap hoe je dat doet.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 2 minuten min
Totale tijd 22 minuten min
Gang Kruidenmix
Keuken Japans
Porties 1 Portie
calorieën 100 kcal
Een droge koekenpan (bij voorkeur van gietijzer of staal)
Een vijzel of een kleine koffiemolen/kruidenmolen
Een goed afsluitbaar glazen potje
Eventueel een trechter om het poeder in het potje te doen
Lepel en kommetje om te mengen
- Twee eetlepels gedroogde chilipepervlokken liefst grof gemalen zoals Aleppo of Koreaanse gochugaru
- Eén eetlepel geroosterde sesamzaadjes zowel wit als zwart, als je die hebt
- Eén theelepel Sichuanpeper heel, niet gemalen
- Eén theelepel gedroogde mandarijn- of sinaasappelschil liefst biologisch
- Eén theelepel fijngesneden nori zeewier of aonori (groen zeewierpoeder)
- Eén theelepel gemalen gember gedroogd of vers gedroogd
- Eén theelepel maanzaad blauw of wit
1. Roosteren van de specerijen
2. Fijnmalen
Maal de Sichuanpeper grof in een vijzel of molentje. Hij mag nog een beetje structuur hebben. Voeg daarna de geroosterde sesamzaadjes toe en vijzel deze ook een beetje, maar niet helemaal fijn. Ze mogen nog herkenbaar blijven voor een lekkere bite. Voeg dan de gedroogde sinaasappelschil toe en maal die wat fijner. Zorg dat je eindigt met een grove, maar goed gemengde basis.
3. De rest van de kruiden toevoegen
In een kom meng je nu alles: de chilipepervlokken, het sesam-pepermengsel, de gember, het maanzaad en de nori. Roer goed door zodat alles gelijkmatig verdeeld is. Als je zeewier gebruikt dat nog vrij grof is, knip of verkruimel dit dan eerst fijn met een schaar of je vingers.
Trefwoord Shichimi togarashi maken