Ga terug
klein

Hoe sambal invriezen?

Sambal invriezen is gelukkig niet ingewikkeld. Zorg dat je zelfgemaakte sambal volledig is afgekoeld voordat je het in porties verdeelt. Je kunt het in ijsblokjesvormpjes scheppen voor kleine porties of in diepvriesbakjes voor grotere hoeveelheden. Dek alles goed af en zorg dat er zo min mogelijk lucht bij komt. Dan blijft de smaak langer behouden en voorkom je vriesbrand. Een diepvrieszakje vacuüm trekken is ook een goede optie. Gebruik altijd schone lepels en werk netjes. Schrijf de datum op de verpakking, dan weet je precies hoe lang het nog goed blijft. Ontdooien doe je bij voorkeur in de koelkast, maar voor een snelle maaltijd kan het ook direct in de pan.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 40 minuten
Gang Saus
Keuken Aziatisch
Porties 1 Portie
calorieën 21 kcal

Benodigdheden

  • Snijplank en scherp mes
  • Keukenhandschoenen (voor het snijden van pepers)
  • Koekenpan of wok
  • Staafmixer of kleine blender
  • Schone pot of kom om in te koelen
  • Diepvriesbakjes, ijsblokjesvorm of diepvrieszakjes
  • Etiketten en stift om te labelen

Ingrediënten
  

  • 250 gram rode pepers liefst rawit of Spaanse pepers
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui middelgroot
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels azijn witte natuurazijn of rijstazijn
  • 1 eetlepel suiker optioneel, voor balans
  • 50 milliliter water

Bereiding
 

1. Voorbereiden van de pepers

  • Was de pepers goed en verwijder de steeltjes. Snijd ze in grove stukken. Als je de sambal minder pittig wilt, haal dan de zaadlijsten eruit. Trek handschoenen aan om huid- en oogirritatie te voorkomen. Snipper ook de ui en pel de knoflook.

2. Sambal maken

  • Verhit de zonnebloemolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en fruit ze glazig, zonder dat ze bruin worden. Voeg daarna de pepers toe en bak alles nog een paar minuten zodat de smaken goed loskomen.
  • Giet het water erbij en voeg het zout, de suiker en de azijn toe. Laat het geheel zo’n 10 minuten zachtjes pruttelen tot alles goed gaar is en het vocht grotendeels verdampt is.
  • Laat het mengsel iets afkoelen en pureer het daarna met een staafmixer of blender tot een gladde of grove sambal, afhankelijk van wat je lekker vindt. Proef even en pas eventueel de smaak aan.
  • Schep de sambal over in een schone kom of pot en laat helemaal afkoelen op kamertemperatuur. Dit is belangrijk voordat je gaat invriezen.

3. Verdelen en invriezen

  • Schep de afgekoelde sambal in porties in ijsblokjesvormpjes of diepvriesbakjes. Sluit goed af. Label alles met de datum van invriezen. Zet ze in de diepvries en laat volledig bevriezen.

Gebruik en ontdooien

  • Haal een portie uit de vriezer wanneer je het nodig hebt. Je kunt het bevroren blokje direct in de pan doen of eerst een half uurtje laten ontdooien in de koelkast. Niet opnieuw invriezen na ontdooien.
Trefwoord Sambal invriezen