Hoe salie drogen?
Salie drogen kun je op drie veelgebruikte methoden doen: aan de lucht, in de oven, of met een voedseldroger. De methode die je kiest, hangt af van de tijd die je hebt en de middelen die je wilt gebruiken.
Voorbereidingstijd 25 minuten min
Bereidingstijd 6 uur uur
Totale tijd 6 uur uur 25 minuten min
Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 33 kcal
Schaar of mes
Keukentouw (voor luchtdrogen)
Bakplaat met bakpapier (voor ovenmethode)
Voedseldroger (optioneel)
Schone glazen pot met goed afsluitbaar deksel
- Verse salie zoveel als je wilt drogen
Salie drogen aan de lucht
Knip de takjes salie af met een schone schaar en schud ze voorzichtig uit om stof en kleine insecten te verwijderen.
Bind de takjes in kleine bosjes samen met keukentouw. Zorg dat de bosjes niet te dik zijn, anders droogt de salie niet goed.
Hang de bosjes ondersteboven op een warme, droge en goed geventileerde plek, uit direct zonlicht.
Laat de salie ongeveer 1 tot 2 weken drogen. Controleer af en toe of de blaadjes knisperig en helemaal droog zijn.
Rits de droge blaadjes van de stelen en bewaar ze in een schone glazen pot.
Salie drogen in de oven
Verwarm de oven voor op 50 graden Celsius. Zet de ovendeur op een kier, zodat het vocht kan ontsnappen.
Spreid de salieblaadjes uit op een bakplaat met bakpapier. Zorg dat ze niet op elkaar liggen.
Plaats de bakplaat in de oven en droog de salie 1 tot 2 uur. Controleer tussendoor of de blaadjes droog en bros zijn.
Laat de salie afkoelen en bewaar in een afgesloten pot.
Salie drogen met een voedseldroger
Leg de salieblaadjes in een enkele laag op de drooglades van de voedseldroger.
Zet de voedseldroger op 40 tot 50 graden Celsius en laat de salie 4 tot 6 uur drogen.
Controleer of de blaadjes knapperig zijn en bewaar ze in een luchtdichte pot.