Ga terug
klein

Hoe rozenbotteljam maken

Rozenbotteljam maken begint met het zorgvuldig schoonmaken en koken van rijpe rozenbottels, zodat hun zachte, zoetzure smaak goed tot zijn recht komt. Na het koken worden de vruchten gezeefd om de pitten te verwijderen, waarna het vruchtvlees wordt ingekookt met suiker tot een smeuïge, volle jam ontstaat. Deze jam is rijk aan vitamine C en heerlijk op brood, in gebak of als verfijnde toevoeging aan hartige gerechten.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Ontbijt
Keuken Internationaal
Porties 4 Jampotten
calorieën 260 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Vergiet
  • Fijne zeef of passe-vite (roerzeef)
  • Scherp mesje
  • Glazen potten met deksel (goed schoongemaakt en uitgekookt)
  • Pollepel
  • Schone theedoek

Ingredients
  

  • 1,2 kilogram verse rozenbottels
  • 800 gram kristalsuiker
  • 1 liter water
  • Sap van 1 citroen

Instructions
 

1. Rozenbottels voorbereiden

  • Begin met het goed wassen van de rozenbottels. Verwijder daarna de kroontjes en steeltjes met een scherp mesje. Dit is een precies klusje, maar belangrijk om een gladde, zuivere jam te krijgen. Snijd de rozenbottels doormidden en verwijder voorzichtig de pitjes en de haartjes binnenin, want deze kunnen bij het eten irriteren. Spoel ze na het schoonmaken nog een keer goed af.

2. Koken en pureren

  • Doe de schoongemaakte rozenbottels in een grote pan en voeg het water toe. Breng het geheel langzaam aan de kook en laat de rozenbottels ongeveer 30 tot 40 minuten zachtjes pruttelen, tot ze goed zacht zijn. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen. Als de rozenbottels zacht zijn, haal je de pan van het vuur. Wrijf het mengsel vervolgens door een fijne zeef of gebruik een passe-vite om een mooie gladde puree te krijgen. Dit zorgt ervoor dat eventuele achtergebleven pitjes of haartjes verwijderd worden.

3. Suiker en citroensap toevoegen

  • Doe de gepureerde rozenbottels terug in de pan. Voeg de suiker en het citroensap toe en roer goed door. Zet de pan terug op het vuur en breng het mengsel opnieuw aan de kook. Laat het zachtjes koken tot de jam begint in te dikken. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Om te testen of de jam dik genoeg is, kun je een beetje jam op een koud schoteltje druppelen. Als het niet uitloopt, is je jam klaar.

4. Potten vullen en afsluiten

  • Schenk de hete jam direct in de schone potten. Vul de potten tot net onder de rand en sluit ze meteen goed af met het deksel. Zet de potten een paar minuten op de kop om een vacuüm te creëren, dit helpt de houdbaarheid te verlengen. Laat ze daarna rechtop afkoelen op een schone theedoek.
Trefwoord Rozenbotteljam maken