Ga terug
klein

Hoe rozemarijn invriezen?

,Je kunt rozemarijn invriezen op verschillende manieren. In dit recept leer ik je stap voor stap hoe je rozemarijn het best kunt invriezen zodat de smaak en het aroma behouden blijven. We gaan werken met twee simpele methodes: de takjes los invriezen of invriezen in ijsblokjes met een beetje olijfolie. Beide technieken zijn makkelijk en geven een goed resultaat. Hieronder leg ik je alles uit, zodat je straks altijd een voorraadje in je vriezer hebt liggen.
Voorbereidingstijd 16 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 16 minuten
Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 263 kcal

Benodigdheden

  • Scherp mesje of keukenschaar
  • Keukenpapier
  • IJsblokjesvorm
  • Diepvrieszakjes of diepvriesdoosjes
  • Etiket of plakband en stift om te labelen

Ingrediënten
  

  • Vers geknipte rozemarijn bij voorkeur van een jonge struik
  • Koud water
  • Olijfolie bij de ijsblokjesmethode

Bereiding
 

1. Rozemarijn oogsten en schoonmaken

  • Knip de rozemarijn bij droog weer van de plant. Het liefst in de ochtend, dan zit er veel aroma in de naaldjes. Spoel de takjes voorzichtig af onder koud water om stof en insectjes te verwijderen. Dep ze daarna goed droog met keukenpapier. Droog ze echt grondig, want water is niet handig bij invriezen, dat kan ijskristallen vormen.

2. Invriezen

    Takjes invriezen (methode 1)

    • Leg de schone en droge takjes los op een bord of bakplaat. Zorg dat ze elkaar zo min mogelijk raken. Zet ze zo ongeveer twee uur in de vriezer. Als de takjes hard bevroren zijn, kun je ze in diepvrieszakjes of doosjes doen. Vergeet niet om ze te labelen. Zo heb je altijd losse takjes rozemarijn om mee te koken.

    Naaldjes invriezen (methode 1)

    • Wil je liever losse naaldjes? Rits dan de blaadjes van de takjes en doe hetzelfde: eerst los invriezen op een bord of bakplaat. Als ze hard zijn, kun je ze overdoen in een zakje of doosje. Zo kun je makkelijk een handje uit de vriezer pakken tijdens het koken.

    Rozemarijn invriezen met olie (methode 2)

    • Heb je liever dat de rozemarijn direct klaar is voor een stoofpot of gebraad? Doe dan de losse naaldjes in een ijsblokjesvorm. Vul de vakjes aan met een scheutje olijfolie zodat de kruiden net onderstaan. Zet de vorm in de vriezer. Als de blokjes hard zijn, haal je ze eruit en bewaar je ze in een diepvrieszakje of doosje. Deze blokjes kun je zo bij vlees of saus in de pan gooien.

    3. Labelen en bewaren

    • Schrijf altijd de datum op de zakjes of doosjes. Zo weet je precies hoe oud je voorraad is. Handig en overzichtelijk.
    Trefwoord Rozemarijn invriezen