Hoe rozemarijn invriezen?
,Je kunt rozemarijn invriezen op verschillende manieren. In dit recept leer ik je stap voor stap hoe je rozemarijn het best kunt invriezen zodat de smaak en het aroma behouden blijven. We gaan werken met twee simpele methodes: de takjes los invriezen of invriezen in ijsblokjes met een beetje olijfolie. Beide technieken zijn makkelijk en geven een goed resultaat. Hieronder leg ik je alles uit, zodat je straks altijd een voorraadje in je vriezer hebt liggen.
Voorbereidingstijd 16 minuten min
Vriestijd 1 dag d
Totale tijd 1 dag d 16 minuten min
Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 263 kcal
Scherp mesje of keukenschaar
Keukenpapier
IJsblokjesvorm
Diepvrieszakjes of diepvriesdoosjes
Etiket of plakband en stift om te labelen
- Vers geknipte rozemarijn bij voorkeur van een jonge struik
- Koud water
- Olijfolie bij de ijsblokjesmethode
1. Rozemarijn oogsten en schoonmaken
Knip de rozemarijn bij droog weer van de plant. Het liefst in de ochtend, dan zit er veel aroma in de naaldjes. Spoel de takjes voorzichtig af onder koud water om stof en insectjes te verwijderen. Dep ze daarna goed droog met keukenpapier. Droog ze echt grondig, want water is niet handig bij invriezen, dat kan ijskristallen vormen.
Takjes invriezen (methode 1)
Leg de schone en droge takjes los op een bord of bakplaat. Zorg dat ze elkaar zo min mogelijk raken. Zet ze zo ongeveer twee uur in de vriezer. Als de takjes hard bevroren zijn, kun je ze in diepvrieszakjes of doosjes doen. Vergeet niet om ze te labelen. Zo heb je altijd losse takjes rozemarijn om mee te koken.
Naaldjes invriezen (methode 1)
Rozemarijn invriezen met olie (methode 2)
Heb je liever dat de rozemarijn direct klaar is voor een stoofpot of gebraad? Doe dan de losse naaldjes in een ijsblokjesvorm. Vul de vakjes aan met een scheutje olijfolie zodat de kruiden net onderstaan. Zet de vorm in de vriezer. Als de blokjes hard zijn, haal je ze eruit en bewaar je ze in een diepvrieszakje of doosje. Deze blokjes kun je zo bij vlees of saus in de pan gooien.
Trefwoord Rozemarijn invriezen