Ga terug
klein

Hoe rode kool wecken?

Bij rode kool wecken worden de gesneden kool en eventuele smaakmakers eerst gegaard, waarna ze samen met een azijnmengsel in weckpotten worden gedaan en luchtdicht worden afgesloten. Vervolgens worden de potten verwarmd, zodat de inhoud wordt gesteriliseerd en langer houdbaar blijft. Sommige mensen zetten de potten na het vullen en afsluiten nog even op de kop. Dit is optioneel, maar kan helpen om de deksels beter vacuüm te trekken. Let op: bij sommige potten kan het zuur de deksels aantasten. In dat geval kun je speciale deksels kopen die bestand zijn tegen zuur, want op de kop zetten helpt om de houdbaarheid te optimaliseren.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Groente
Keuken Nederland
Porties 4 Weckpotten
calorieën 58 kcal

Benodigdheden

  • 4 schone weckpotten (van ongeveer 750 milliliter per stuk)
  • Weckringen en klemmen of schroefdeksels
  • Grote pan
  • Snijplank en mes
  • Vergiet
  • Pollepel
  • Weckketel of grote pan met rooster
  • Schone theedoek

Ingrediënten
  

  • 2 kilogram rode kool fijn gesneden
  • 2 uien gesnipperd
  • 3 appels geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 750 milliliter natuurazijn
  • 500 milliliter water
  • 200 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels zout
  • 1 theelepel kruidnagel gemalen
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel kaneel
  • 3 laurierblaadjes
  • 10 peperkorrels

Bereiding
 

1. Rode kool voorbereiden

  • Snij de rode kool in dunne reepjes en doe deze in een grote kom. Bestrooi met het zout en laat ongeveer een uur staan. Dit helpt om de kool iets zachter te maken en overtollig vocht eruit te trekken.

2. Koken van de kool

  • Spoel de kool na een uur af met koud water en laat uitlekken in een vergiet. Verhit in een grote pan de natuurazijn, het water en de suiker. Roer goed door totdat de suiker is opgelost. Voeg de gesnipperde ui, appelblokjes en de kruiden toe aan de pan. Breng dit mengsel aan de kook en laat een paar minuten pruttelen.
  • Voeg de afgespoelde rode kool toe aan de pan en laat alles samen ongeveer 20 minuten zachtjes koken. De kool moet gaar worden, maar nog wel een beetje bite houden. Roer af en toe door om aanbranden te voorkomen.

3. Potten vullen

  • Maak de weckpotten grondig schoon met heet water en soda. Spoel goed na met kokend water en laat ze drogen op een schone theedoek. Vul de potten met de hete rode kool en giet het azijnmengsel eroverheen, zodat de kool volledig onder staat. Zorg dat er ongeveer 1 centimeter ruimte overblijft aan de bovenkant van de pot.

4. Potten afsluiten en wecken

  • Sluit de potten direct goed af met de weckringen en klemmen of schroefdeksels. Zet de potten in een weckketel of grote pan met een rooster op de bodem. Vul de pan met warm water tot de potten net onder staan. Breng het water aan de kook en laat de potten ongeveer 30 minuten wecken op 90 graden Celsius.

5. Afkoelen en bewaren

  • Haal de potten voorzichtig uit de pan en zet ze op een droge doek. Laat ze volledig afkoelen. Optioneel kun je de potten op de kop zetten, maar dit is niet noodzakelijk. Controleer na 24 uur of de potten vacuüm zijn getrokken door het deksel in te drukken. Als het deksel niet meer beweegt, is de pot goed gesloten.
Trefwoord Rode kool wecken