Hoe pruimen inmaken?
Pruimen inmaken is eenvoudiger dan je misschien denkt, maar het is belangrijk om netjes en hygiënisch te werken. Allereerst moet je de inmaakpotten en deksels grondig steriliseren. Dit kun je doen door ze tien minuten in kokend water te leggen of ze in de oven te verwarmen op honderd twintig graden Celsius. Schone potten zijn essentieel om bederf te voorkomen.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 15 minuten min
Afkoelen 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 35 minuten min
Gang Bijgerecht
Keuken Nederland
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 193 kcal
Vier schone inmaakpotten met een inhoud van ongeveer vijfhonderd milliliter
Een grote pan voor de siroop
Een diepe pan of weckketel om de potten te steriliseren
Een schuimspaan of tang
Een mes en snijplank
Een keukendoek of schone theedoek
- Eén kilogram verse pruimen bij voorkeur stevig, maar rijp
- Driehonderd vijftig gram kristalsuiker
- Vijfhonderd milliliter water
- Eén citroen sap en schil
- Eén kaneelstokje
- Vier kruidnagels
- Twee steranijs
- Eén theelepel vanille-extract optioneel
1. Steriliseren van de potten
3. Siroop maken
Doe het water en de suiker in een grote pan en verwarm het op middelhoog vuur totdat de suiker volledig is opgelost. Voeg het citroensap, de citroenschil, het kaneelstokje, de kruidnagels en de steranijs toe. Laat de siroop zachtjes koken gedurende vijf tot tien minuten zodat de smaken goed kunnen mengen. Haal de pan van het vuur.
5. Potten vacuüm afsluiten
Trefwoord Pruimen inmaken