Ga terug
klein

Hoe pompoenchutney maken?

Pompoenchutney maken is een proces waarbij pompoen wordt gekookt met ingrediënten zoals ui, specerijen, suiker en azijn, om een hartige en licht zoete smaakmaker te creëren. Deze chutney is perfect om te serveren bij kazen, vleesgerechten of als smaakvolle toevoeging aan sandwiches en wraps.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Laten staan 7 dagen
Totale tijd 7 dagen 1 uur 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Potten
calorieën 76 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan met dikke bodem
  • Snijplank en scherp mes
  • Steriele jampotten (ongeveer vier stuks) met goed sluitende deksels
  • Houten lepel
  • Eventueel een trechter voor het vullen van de potten

Ingredients
  

  • 1 kilo Pompoen geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 2 Middelgrote uien fijngesnipperd
  • 2 teentjes Knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel Geraspte gember verse gemberwortel
  • 2 Rode chilipepers fijngehakt (optioneel, voor een pittige variant)
  • 250 milliliter appelazijn
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel Mosterdzaad
  • 1 theelepel Gemalen kaneel
  • 1 theelepel Gemalen kurkuma
  • 1 theelepel Zout
  • 150 gram rozijnen

Instructions
 

1. Bereid de ingrediënten voor

  • Begin met het snijden van de pompoen in kleine blokjes van ongeveer een centimeter. Hak de uien, knoflook, gember en chilipepers fijn. Zet alles klaar, zodat je gemakkelijk kunt werken.

2. Fruit de basis

  • Verhit een beetje olie in de pan en voeg de uien, knoflook, gember en chilipepers toe. Bak dit zachtjes op middelhoog vuur totdat de uien glazig zijn. Roer regelmatig zodat niets aanbrandt.

3. Voeg de pompoen toe

  • Doe de pompoenblokjes bij het uimengsel en roer goed door. Voeg ook het mosterdzaad, kaneel, kurkuma en zout toe. Laat dit even kort meebakken zodat de specerijen hun aroma vrijgeven.

4. Kook de chutney

  • Voeg nu de appelazijn, suiker en rozijnen toe. Roer goed door zodat de suiker kan oplossen. Breng het mengsel aan de kook en zet daarna het vuur laag. Laat het geheel ongeveer een uur zachtjes sudderen, zonder deksel op de pan, zodat het vocht kan verdampen. Roer af en toe door om aanbakken te voorkomen. De chutney is klaar als het een dikke, stroperige consistentie heeft en de pompoen zacht is.

5. Vul de potten

  • Schep de hete chutney direct in de steriele jampotten. Gebruik eventueel een trechter om morsen te voorkomen. Draai de deksels stevig op de potten en zet ze op hun kop. Laat ze zo afkoelen; dit helpt om een vacuüm te creëren.

6. Laat de chutney rijpen

  • Voor de beste smaak laat je de chutney minstens een week rijpen op een koele, donkere plek. Dit geeft de smaken de tijd om goed te mengen.
Trefwoord Pompoenchutney maken