Hoe pompoenchutney maken?
Pompoenchutney maken is een proces waarbij pompoen wordt gekookt met ingrediënten zoals ui, specerijen, suiker en azijn, om een hartige en licht zoete smaakmaker te creëren. Deze chutney is perfect om te serveren bij kazen, vleesgerechten of als smaakvolle toevoeging aan sandwiches en wraps.
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur
Laten staan 7 dagen d
Totale tijd 7 dagen d 1 uur uur 30 minuten min
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Potten
calorieën 76 kcal
Grote pan met dikke bodem
Snijplank en scherp mes
Steriele jampotten (ongeveer vier stuks) met goed sluitende deksels
Houten lepel
Eventueel een trechter voor het vullen van de potten
- 1 kilo Pompoen geschild en in kleine blokjes gesneden
- 2 Middelgrote uien fijngesnipperd
- 2 teentjes Knoflook fijngehakt
- 1 eetlepel Geraspte gember verse gemberwortel
- 2 Rode chilipepers fijngehakt (optioneel, voor een pittige variant)
- 250 milliliter appelazijn
- 200 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 eetlepel Mosterdzaad
- 1 theelepel Gemalen kaneel
- 1 theelepel Gemalen kurkuma
- 1 theelepel Zout
- 150 gram rozijnen
1. Bereid de ingrediënten voor
Begin met het snijden van de pompoen in kleine blokjes van ongeveer een centimeter. Hak de uien, knoflook, gember en chilipepers fijn. Zet alles klaar, zodat je gemakkelijk kunt werken.
4. Kook de chutney
Voeg nu de appelazijn, suiker en rozijnen toe. Roer goed door zodat de suiker kan oplossen. Breng het mengsel aan de kook en zet daarna het vuur laag. Laat het geheel ongeveer een uur zachtjes sudderen, zonder deksel op de pan, zodat het vocht kan verdampen. Roer af en toe door om aanbakken te voorkomen. De chutney is klaar als het een dikke, stroperige consistentie heeft en de pompoen zacht is.
6. Laat de chutney rijpen
Trefwoord Pompoenchutney maken