Perzik jam maken begint met rijpe perziken die worden gekookt met suiker en eventueel een beetje citroensap om de smaak in balans te brengen. Tijdens het inkoken verdikt het mengsel en krijgt het een rijke, volle fruitsmaak. Deze jam is heerlijk op brood, in gebak of als zoete toevoeging aan hartige gerechten.
Staafmixer (optioneel, als je een gladde jam wilt)
Gesteriliseerde jampotten met deksels
Keukendoek
Ingredients
1,5kilogramrijpe perziken
750gramgeleisuikervoor fruit met weinig pectine, zoals perziken, is geleisuiker nodig
1citroensap en eventueel rasp
1theelepelvanille-extractoptioneel
100milliliterwater
Instructions
1. Voorbereiding van de perziken
Begin met het wassen van de perziken. Snijd ze kruislings in en dompel ze kort in kokend water, ongeveer 30 seconden. Haal ze eruit en leg ze direct in koud water. Hierdoor laat het velletje makkelijker los. Trek het vel voorzichtig van de perziken en snij het vruchtvlees in stukjes.
2. Suiker en citroen toevoegen
Doe de perzikstukjes in een grote pan. Voeg de geleisuiker toe en roer goed door. Pers de citroen uit en voeg het sap toe aan het mengsel. Voor een extra frisse smaak kun je ook wat citroenrasp toevoegen. Roer opnieuw en laat het geheel 30 minuten staan, zodat de suiker zich goed met het fruit kan mengen.
3. Het koken van de jam
Zet de pan op middelhoog vuur en voeg het water toe. Breng het mengsel al roerend aan de kook. Zodra het begint te borrelen, zet je het vuur iets lager en laat je de jam 5 tot 10 minuten doorkoken. Roer regelmatig en zorg dat de jam niet aanbrandt. Als je een gladde jam wilt, kun je een staafmixer gebruiken om het mengsel fijn te maken.
Wil je weten of de jam dik genoeg is? Doe een lepeltje jam op een koud bordje en laat het een paar seconden afkoelen. Duw er zachtjes met je vinger tegen. Als de jam rimpelt en stevig blijft, is hij klaar. Is hij nog te vloeibaar? Laat hem dan nog een paar minuten koken en test opnieuw.
Giet de hete jam in de gesteriliseerde potten. Gebruik eventueel een trechter om morsen te voorkomen. Draai de deksels stevig dicht en zet de potten 10 minuten ondersteboven op een schone keukendoek. Hierdoor ontstaat een vacuüm, waardoor de jam langer houdbaar blijft.
4. Laten afkoelen en bewaren
Laat de potten volledig afkoelen op kamertemperatuur. Zodra ze afgekoeld zijn, kun je ze rechtop zetten en op een koele, donkere plek bewaren.