Hoe perenjam maken?
Perenjam maken begint met het selecteren van rijpe peren die goed zijn geschild en ontpit. Vervolgens worden de peren gekookt met suiker en citroensap, waardoor ze hun natuurlijke zoetheid en smaak vrijgeven. Door het mengsel langzaam te laten pruttelen tot het indikt, ontstaat een smeuïge jam. De bereide jam kan vervolgens in potten worden gegoten en goed afgesloten om lang van de smaak van verse peren te genieten.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 29 minuten min
Afkoelen 1 uur uur
Gang Bijgerecht
Keuken Nederland
Porties 4 Jampotten
calorieën 145 kcal
Vier schone glazen jampotten met deksel
Grote pan
Houten lepel
Staafmixer of aardappelstamper
Schuimspaan
Weegschaal
Sterilisatiegereedschap (bijvoorbeeld een grote pan of oven)
Keukendoek
- 1 kilo Rijpe peren
- 350 gram Kristalsuiker
- 2 eetlepels Citroensap
- 0,5 theelepel Kaneel optioneel
- 1 Vanillestokje optioneel
- 1 Zakje pectine indien gewenst voor stevigere jam
1. Peren voorbereiden
Begin met het wassen, schillen en ontpitten van de peren. Snijd ze in kleine stukjes, zodat ze makkelijker koken. Controleer of je peren rijp en sappig zijn; dit zorgt voor een vollere smaak en een betere consistentie van de jam.
4. Jampotten steriliseren
Trefwoord Kweeperenjam maken