Ga terug
klein

Hoe perenjam maken?

Perenjam maken begint met het selecteren van rijpe peren die goed zijn geschild en ontpit. Vervolgens worden de peren gekookt met suiker en citroensap, waardoor ze hun natuurlijke zoetheid en smaak vrijgeven. Door het mengsel langzaam te laten pruttelen tot het indikt, ontstaat een smeuïge jam. De bereide jam kan vervolgens in potten worden gegoten en goed afgesloten om lang van de smaak van verse peren te genieten.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 29 minuten
Afkoelen 1 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Nederland
Porties 4 Jampotten
calorieën 145 kcal

Benodigdheden

  • Vier schone glazen jampotten met deksel
  • Grote pan
  • Houten lepel
  • Staafmixer of aardappelstamper
  • Schuimspaan
  • Weegschaal
  • Sterilisatiegereedschap (bijvoorbeeld een grote pan of oven)
  • Keukendoek

Ingredients
  

  • 1 kilo Rijpe peren
  • 350 gram Kristalsuiker
  • 2 eetlepels Citroensap
  • 0,5 theelepel Kaneel optioneel
  • 1 Vanillestokje optioneel
  • 1 Zakje pectine indien gewenst voor stevigere jam

Instructions
 

1. Peren voorbereiden

  • Begin met het wassen, schillen en ontpitten van de peren. Snijd ze in kleine stukjes, zodat ze makkelijker koken. Controleer of je peren rijp en sappig zijn; dit zorgt voor een vollere smaak en een betere consistentie van de jam.

2. Peren koken

  • Doe de perenstukjes samen met het citroensap en de suiker in een grote pan. Voeg de kaneel en het vanillestokje toe als je deze gebruikt. Zet het vuur laag en laat de peren langzaam warm worden. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Breng het geheel vervolgens aan de kook en laat het ongeveer twintig minuten pruttelen totdat de peren zacht zijn.

3. Pureren en indikken

  • Gebruik een staafmixer om de peren tot een gladde massa te pureren, of laat de stukjes zitten als je een meer rustieke textuur wilt. Voeg indien nodig een zakje pectine toe en laat de jam nog eens vijf tot tien minuten koken. Schuim het oppervlak af met een schuimspaan voor een heldere jam.

4. Jampotten steriliseren

  • Terwijl de jam kookt, steriliseer je de jampotten. Kook ze in een grote pan water of plaats ze in een oven op honderdtachtig graden Celsius gedurende tien minuten. Haal ze voorzichtig uit de pan of oven en laat ze op een schone keukendoek drogen.

5. Jam in potten doen

  • Giet de hete jam voorzichtig in de steriele potten, tot ongeveer een halve centimeter onder de rand. Draai de deksels stevig dicht en zet de potten op hun kop. Laat ze afkoelen; hierdoor ontstaat een vacuüm dat de houdbaarheid verlengt.
Trefwoord Kweeperenjam maken