Ga terug
klein

Hoe mangosap maken?

Mangosap maken is eenvoudig en ontzettend lekker. Met slechts een paar ingrediënten en wat geduld tover je een heerlijk verfrissend drankje op tafel. Zelfgemaakt mangosap is puur, zonder onnodige toevoegingen, en je kunt het helemaal naar jouw smaak aanpassen. Perfect voor warme dagen of gewoon als gezonde dorstlesser!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 2 Flessen van 1,5 liter
calorieën 35 kcal

Benodigdheden

  • Blender of staafmixer
  • Zeef (fijnmazig) of kaasdoek
  • Scherp mes
  • Snijplank
  • Schalen of kommen voor restjes
  • Schone flessen (twee van anderhalve liter) met goed sluitende doppen

Ingrediënten
  

  • Vier rijpe mango’s ongeveer anderhalve kilogram
  • Eén liter water
  • Driehonderd milliliter vers geperst sinaasappelsap ongeveer vier sinaasappels
  • Honing naar smaak optioneel, ongeveer twee tot drie eetlepels
  • Sap van één limoen ongeveer vijftig milliliter
  • Een snufje zout

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Begin met het voorbereiden van de mango’s. Kies rijpe mango’s, want die zijn zoet en sappig. Hoe weet je of een mango rijp is? Hij moet een beetje zacht aanvoelen als je erin knijpt en heerlijk ruiken bij het steeltje. Schil de mango’s met een scherp mes en snijd het vruchtvlees van de pit. Probeer zoveel mogelijk vruchtvlees te gebruiken en bewaar de stukken in een grote kom.

2. Het sap basis maken

  • Doe het vruchtvlees van de mango’s in een blender of gebruik een staafmixer om het glad te pureren. Voeg ondertussen een halve liter water toe om het pureren makkelijker te maken. Je krijgt een dikke, romige puree. Als je blender niet groot genoeg is, kun je dit in delen doen.

3. Sinaasappel en limoen toevoegen

  • Pers de sinaasappels uit tot je ongeveer driehonderd milliliter vers sap hebt. Voeg dit samen met het limoensap toe aan de mangopuree. Het citrusfruit zorgt voor een frisse toets en helpt de natuurlijke zoetheid van de mango in balans te brengen.

4. Verdunnen en zoeten

  • Giet de rest van het water erbij om de puree tot een vloeibaarder sap te maken. Proef het sap op dit punt. Als je vindt dat het sap nog wat zoeter mag, voeg je een of twee eetlepels honing toe. Roer goed door zodat de honing oplost. Het snufje zout versterkt de smaken en haalt het zoete en frisse nog meer naar boven.

5. Zeven en afwerken

  • Als je een gladder sap wilt zonder vezels, kun je het sap door een fijne zeef of kaasdoek gieten. Dit is optioneel, maar het geeft een mooi, helder eindresultaat. Druk het sap goed door de zeef zodat je zoveel mogelijk vocht eruit haalt.

6. Bottelen en bewaren

  • Schenk het sap in schone flessen. Zorg ervoor dat de flessen goed afgesloten worden. Bewaar het sap in de koelkast. Zelfgemaakt mangosap is ongeveer drie tot vijf dagen houdbaar in de koelkast. Wil je het langer bewaren? Dan kun je het sap invriezen in ijsblokjesvormen of diepvrieszakken.
Trefwoord Mangosap maken