Hoe mango inmaken?
Mango inmaken is eenvoudiger dan het lijkt. Je maakt een zoetzuur mengsel van water, azijn en suiker, verwarmt de stukjes mango kort en giet alles samen in gesteriliseerde potten. Daarna kun je ervoor kiezen om de potten even op hun kop te zetten, zodat de hitte zich goed verdeelt en het deksel vacuüm trekt. Let er wel op dat bij sommige potten het zuur het deksel kan aantasten. In dat geval kun je beter speciale deksels kopen die tegen zuur bestand zijn. Het op de kop zetten is optioneel, maar het helpt wel bij de houdbaarheid.
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 10 minuten min
Totale tijd 40 minuten min
Gang Fruit
Keuken Internationaal
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 150 kcal
Vier schone inmaakpotten van ongeveer 500 milliliter
Een grote kookpan
Een schone keukendoek
Een tang of pottenklem
Een schone trechter (handig maar niet verplicht)
Een houten lepel
Een pan met deksel voor het zuur
- 2 kilogram rijpe mango’s
- 400 gram kristalsuiker
- 600 milliliter natuurazijn 5 procent
- 200 milliliter water
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- 2 laurierblaadjes
- Eventueel: een paar plakjes verse gember of een kaneelstokje voor extra smaak
1. Voorbereiding
Schil eerst de mango’s en snij het vruchtvlees in blokjes of repen van ongeveer twee centimeter. Gooi de pitten weg en verzamel de stukjes mango in een grote kom. Als ze erg sappig zijn, laat ze dan even uitlekken in een vergiet, zodat het vocht het zuur straks niet te veel verdunt.
Steriliseer de inmaakpotten door ze tien minuten in kokend water te zetten of in de oven op honderdveertig graden voor twintig minuten. Laat ze daarna ondersteboven drogen op een schone theedoek. Kook ook de deksels even mee of steriliseer ze apart.
2. Inmaakvocht maken
Maak nu het zuur. Doe de azijn, het water, de suiker, het zout, de peperkorrels en de laurierblaadjes in een pan. Verwarm dit langzaam op middelhoog vuur en roer tot de suiker is opgelost. Laat het mengsel daarna nog vijf minuten zachtjes koken zodat de smaken goed mengen.
3. Inmaken
Voeg nu de stukjes mango toe aan het hete zuur en laat dit geheel nog drie minuten meekoken. Niet langer, want dan wordt de mango te zacht. Je wilt dat de stukjes hun vorm nog een beetje behouden, maar wel goed doordrenkt worden met het zoetzuur.
Haal de pan van het vuur. Gebruik een schone lepel of tang om de mango in de potten te scheppen. Vul ze tot ongeveer anderhalve centimeter onder de rand. Giet er vervolgens het hete zoetzuur overheen tot de stukjes mango volledig onderstaan. Verwijder de laurierblaadjes als je niet wilt dat ze blijven trekken.
Veeg de rand van de potten goed schoon en draai de deksels stevig dicht. Zet de potten eventueel vijf minuten ondersteboven om een betere vacuümsluiting te krijgen. Dit is optioneel, maar kan helpen. Laat ze daarna volledig afkoelen op een tochtvrije plek.
Als ze afgekoeld zijn, controleer dan of de deksels goed vacuüm zijn getrokken. Ze mogen niet meer klikken als je er in het midden op duwt. Zet ze daarna weg op een koele, donkere plek zoals een kelderkast of voorraadkast.