Hoe mais inmaken?
Mais inmaken is eigenlijk verrassend eenvoudig. Je hebt verse maiskolven, wat azijn, water, suiker en zout nodig. De truc zit ‘m in het goed schoonmaken van de kolven en het zorgvuldig bereiden van de zoetzuur waarin de mais straks wordt bewaard. De korrels blijven stevig en lekker van smaak, zeker als je ze direct na het oogsten verwerkt. In dit recept laat ik je precies zien hoe je dat doet, stap voor stap.
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 15 minuten min
Gang Groente
Keuken Internationaal
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 48 kcal
Grote pan voor het koken van de mais en het bereiden van het zuur
Scherp mes
Snijplank
Schone theedoek
Tang of pollepel om de potten uit het hete water te halen
4 schone glazen inmaakpotten van circa 500 milliliter
4 schone deksels, liefst zuurbestendig
- Ongeveer 8 tot 10 verse maiskolven goed voor ongeveer 1 kilogram maiskorrels
- 1 liter water
- 500 milliliter natuurazijn 5% of 6%
- 80 gram suiker
- 20 gram zout
- Eventueel: een paar peperkorrels mosterdzaadjes of een laurierblad per pot voor extra smaak
1. Voorbereiding
Was de maiskolven goed en verwijder alle bladeren en de ‘draden’. Zet een grote pan met ruim water op en breng aan de kook. Blancheer de kolven ongeveer 5 tot 7 minuten, zo blijven de korrels straks mooi stevig en behouden ze hun kleur. Haal de kolven uit het water en laat ze even afkoelen op een schone theedoek.
3. Potten en deksels steriliseren
6. Potten afsluiten
Draai de deksels stevig op de potten. Je kunt de potten nu op de kop zetten om het vacuüm te versterken. Dit is optioneel. Sommige mensen doen het altijd, anderen niet. Weet wel dat bij bepaalde deksels het zuur na een paar maanden kan inwerken op de binnenkant. Gebruik dus het liefst zuurvaste deksels.
7. Afkoelen en bewaren
Laat de potten rustig afkoelen op een doek. Zodra ze helemaal afgekoeld zijn, controleer je of ze goed vacuüm getrokken zijn (de deksel mag niet meer op en neer klikken). Zet de potten vervolgens op een koele, donkere plek.