Ga terug
klein

Hoe kumquat marmelade maken?

Kumquat marmelade maken begint met geduld en aandacht. Het is niet moeilijk, maar het vraagt wel even wat werk. Eerst worden de kumquats grondig gewassen, vervolgens heel fijn gesneden – mét schil, want daar zit juist veel smaak in. Daarna laat je ze trekken in water om hun bitterheid wat te temperen. Vervolgens kook je ze samen met suiker en citroensap tot een dikke, geurige marmelade. Die giet je dan kokend heet in schone potten. Het resultaat? Een heerlijke marmelade die zuur, zoet en een tikje bitter combineert en perfect is op brood, in gebak of zelfs bij een stukje kaas.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Weken 12 uur
Totale tijd 13 uur 15 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Mediterraan
Porties 4 Jampotten
calorieën 250 kcal

Benodigdheden

  • 4 schone glazen jampotten van ongeveer 250 milliliter
  • Zuurvaste deksels, liefst nieuwe
  • Een grote pan
  • Een schone theedoek
  • Een schuimspaan
  • Een maatbeker
  • Een schone trechter (optioneel, maar handig)
  • Eventueel een keukenthermometer

Ingrediënten
  

  • 1 kilogram kumquats
  • 1 liter water
  • 1 kilogram fijne kristalsuiker
  • 2 eetlepels vers geperst citroensap

Bereiding
 

1. Kumquats voorbereiden

  • Was de kumquats grondig onder stromend water. Snijd ze vervolgens in dunne plakjes, verwijder de pitjes zorgvuldig. Het is belangrijk om de schil te laten zitten, want dat geeft de marmelade zijn typische smaak.
  • Doe de kumquatplakjes samen met het water in een grote pan. Laat dit minstens 12 uur of een hele nacht weken. Zo wordt de schil wat zachter en het bittere iets minder uitgesproken.

2. Marmelade maken

  • Breng de kumquats en het water langzaam aan de kook. Laat dit rustig koken tot de schillen goed zacht zijn, meestal zo’n 30 tot 40 minuten. Voeg dan de suiker en het citroensap toe. Roer goed door totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Laat het geheel op een matig vuur inkoken tot de marmelade dikker wordt. Dit duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Blijf regelmatig roeren en schuim het oppervlak af met een schuimspaan. De marmelade is klaar wanneer deze een temperatuur van 105 graden bereikt of als een druppel op een koud bordje geleert.

3. Potten vullen

  • Zorg dat je potten en deksels goed schoon en gesteriliseerd zijn. Vul de potten tot net onder de rand met de hete marmelade. Veeg de rand schoon met een vochtige doek. Draai de deksels goed vast.

Optioneel: potten omkeren

  • Je kunt de potten direct omkeren en zo laten afkoelen. Dit helpt om het vacuüm te versterken. Let wel op dat sommige potdeksels door het zuur kunnen worden aangetast. Gebruik bij voorkeur deksels die bestand zijn tegen zuur. Heb je die niet? Zet de potten dan liever rechtop.

4. Afkoelen en bewaren

  • Laat de potten volledig afkoelen op een schone theedoek. Controleer daarna of het vacuüm goed is. Druk op het midden van het deksel: als het niet meer terugveert, is het vacuüm goed.
Trefwoord Kumquat marmelade maken