Ga terug
klein

Hoe kombucha maken?

Kombucha maken begint met het zetten van een zoete thee. Die zoete basis is nodig, want de scoby voedt zich met suiker en zet het om in zuren, vitamines en een klein beetje koolzuur. Na een week of twee ontstaat er een friszuur drankje dat licht bruisend is. Daarna kun je het bottelen en eventueel een tweede fermentatie doen met extra smaakmakers. In dit recept leg ik je stap voor stap uit hoe je kombucha zelf kunt maken.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Fermenteren 14 dagen
Gang Drankjes
Keuken Chinese
Porties 1 Theepot
calorieën 4.4 kcal

Benodigdheden

  • 1 grote glazen pot (inhoud minstens 1 liter, bij voorkeur 1,5 liter)
  • Een schone doek of een koffiefilter
  • Een elastiek
  • Een houten of plastic lepel (geen metaal tijdens het contact met de scoby)
  • Flessen met beugeldop of schroefdop (voor de tweede fermentatie)
  • Een fijne zeef (optioneel)

Ingrediënten
  

  • 1 liter water
  • 8 gram zwarte of groene thee los of in zakjes
  • 80 gram kristalsuiker
  • 1 scoby verkrijgbaar online of van een bevriende kombuchamaker
  • 100 milliliter startervloeistof dit is reeds gefermenteerde kombucha, vaak meegeleverd met de scoby

Bereiding
 

  • 1. De thee zetten
  • Breng het water aan de kook en laat de thee vijf tot tien minuten trekken, afhankelijk van hoe sterk je hem wilt. Voeg vervolgens de suiker toe en roer goed door tot alles is opgelost. Laat het mengsel daarna volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Dit is belangrijk – een te warme vloeistof kan je scoby beschadigen.
  • 2. De scoby toevoegen
  • Giet de afgekoelde zoete thee in de glazen pot. Voeg dan de startervloeistof toe, dit zorgt voor het juiste zuurgehalte en helpt ongewenste bacteriën buiten de deur te houden. Leg vervolgens voorzichtig de scoby op de vloeistof. Hij mag zinken of drijven, beide is prima. Dek de pot af met een schone doek of koffiefilter en zet deze vast met een elastiek. Zo kan er lucht bij, maar geen stof of vliegjes.
  • 3. Fermenteren
  • Zet de pot op een warme plek uit direct zonlicht, bij voorkeur tussen de 20 en 25 graden Celsius. Laat het geheel daar 7 tot 14 dagen staan. Hoe langer je het laat staan, hoe zuurder de kombucha wordt. Proef vanaf dag 7 met een rietje of lepel (steek deze voorzichtig onder de scoby door). Vind je de smaak goed? Dan kun je verder met de volgende stap.
  • 4. Bottelen
  • Haal de scoby uit de pot en leg hem in een schoon kommetje samen met 100 milliliter van de kombucha (dit bewaar je als startervloeistof voor de volgende ronde). Zeef de rest van de kombucha indien gewenst en giet deze in goed schoongemaakte flessen. Vul niet helemaal tot de rand; laat een paar centimeter ruimte over. Wil je extra smaak of meer bubbels? Voeg dan nu fruit, sap of kruiden toe en sluit de fles goed af.
  • 5. Tweede fermentatie (optioneel)
  • Laat de gevulde flessen nog 2 tot 5 dagen op kamertemperatuur staan. Dit zorgt voor meer koolzuur en een vollere smaak. Let op: laat de flessen niet te lang staan, anders kan de druk te hoog worden. Open elke dag even een fles om te checken hoeveel gas erin zit. Daarna bewaar je de kombucha in de koelkast.
Trefwoord Komboucha maken