Hoe knoflookpasta maken?
Knoflookpasta maken begint bij het pellen van knoflook. Dat klinkt simpel, maar als je een paar honderd tenen voor je hebt liggen, weet je dat het toch even doorwerken is. Neem er de tijd voor, zet een fijn muziekje op of vraag hulp van iemand in huis. Zodra je tenen schoon en droog zijn, gaat het echte werk beginnen. Door de knoflook te pureren met olie en zout krijg je een smeuïge pasta die makkelijk te bewaren is. Het inmaken in warme, schone potten zorgt ervoor dat je er maandenlang plezier van hebt.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Totale tijd 20 minuten min
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Jampotten
calorieën 230 kcal
Vier jampotten met schroefdeksel van ongeveer tweehonderd milliliter
Keukenmachine of stevige blender
Schone theedoek
Grote pan voor het steriliseren van de potten
Eventueel een trechter
Lepel of spatel
Schone doek om randen af te vegen
- Driehonderd gram schoongemaakte knoflooktenen
- Tweehonderd milliliter zonnebloemolie of milde olijfolie
- Twee theelepels fijn zout
1. Voorbereiding
Zorg eerst dat je potten en deksels goed schoon zijn. Was ze met heet water en soda, spoel ze goed af, en kook ze daarna tien minuten in een grote pan water. Laat ze daarna ondersteboven drogen op een schone doek.
2. Pasta maken
Pel ondertussen de knoflooktenen. Dat is het meeste werk. Zorg dat er geen velletjes meer aan zitten en dat alle plekjes en beschadigingen zijn weggesneden.
Doe de schoongemaakte knoflook in de keukenmachine. Voeg het zout en de olie toe. Mix dit tot een smeuïge, bijna gladde pasta. Schraap tussendoor de zijkanten van de kom schoon zodat alles goed gemengd wordt.
3, Potten vullen
Zet de potten rechtop klaar. Je kunt eventueel een trechter gebruiken om netjes te werken, maar met een lepel gaat het ook prima. Vul elke pot tot net onder de rand met de knoflookpasta. Veeg de randen schoon met een doek. Sluit direct af met de schone deksels.
Nu heb je twee keuzes. Je kunt de potten gewoon rechtop laten afkoelen. Maar je kunt ze ook een paar minuten op de kop zetten. Dat helpt om de deksels vacuüm te trekken. Let er wel op: bij sommige soorten potten kan het zuur van de knoflook de deksels aantasten. Gebruik dus bij voorkeur deksels die geschikt zijn voor zuur voedsel. Vraag ernaar bij een goede huishoudwinkel of gebruik weckpotten met rubber ringen als je twijfelt.
Laat de potten afkoelen op een tochtvrije plek. Als ze zijn afgekoeld, controleer je of de deksels goed vacuüm zijn getrokken. Je hoort dan een klein ‘plopje’ bij het openen.
Trefwoord Knoflookpasta maken