Ga terug
klein

Hoe kersenjam maken?

Kersenjam maken begint met rijpe, ontpitte kersen die langzaam worden gekookt met suiker en eventueel een beetje citroensap voor een frisse toets. Door het mengsel in te laten dikken, ontstaat een smeuïge jam met een diepe, volle fruitsmaak. Deze jam is heerlijk op brood, in desserts of als vulling voor gebak.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 2 uur 5 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederland
Porties 4 Jampotten
calorieën 130 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan met dikke bodem
  • Glazen jampotten met deksels (4 stuks van ongeveer 250 milliliter)
  • Pollepel
  • Schuimspaan
  • Keukenweegschaal
  • Citruspers
  • Rasp
  • Schone theedoek
  • H2 Hoe maak je kersenjam?

Ingredients
  

  • 1.500 gram verse kersen
  • 800 gram kristalsuiker
  • 1 citroen sap en rasp
  • 1 theelepel vanille-extract optioneel

Instructions
 

  • Was de kersen goed onder stromend water en laat ze uitlekken. Verwijder de steeltjes en ontpit de kersen. Dit kan met een kersenontpitter, maar ook met een mesje. Halveer de kersen of snij ze in kleinere stukjes als je een jam zonder grove stukjes wilt.
  • Doe de kersen in een grote pan en voeg de kristalsuiker toe. Pers de citroen uit en voeg het sap en de rasp toe. Roer alles goed door en laat het mengsel ongeveer een uur staan, zodat de kersen hun sap loslaten. Dit helpt om de suiker goed op te laten lossen en de jam een rijke smaak te geven.
  • Zet de pan op middelhoog vuur en breng het mengsel langzaam aan de kook. Roer regelmatig en verwijder eventueel schuim met een schuimspaan. Laat de jam ongeveer 30 tot 40 minuten zachtjes koken tot hij dikker wordt. Wil je zeker weten dat de jam de juiste dikte heeft? Doe een klein beetje op een koud bordje en trek er met een lepel doorheen. Blijft het spoor zichtbaar, dan is de jam goed.
  • Steriliseer ondertussen de jampotten door ze in kokend water uit te koken of in de oven op 100 graden Celsius te verwarmen. Giet de hete jam in de warme potten, sluit ze direct af en zet ze vijf minuten ondersteboven. Hierdoor trekt het deksel vacuüm en blijft de jam langer houdbaar.
Trefwoord KErsenjam maken