Ga terug
klein

Hoe kersen inmaken?

Kersen inmaken zorgt ervoor dat de vruchten langer bewaard blijven en hun volle smaak behouden. Door kersen te conserveren in een zoete siroop, alcohol of azijn, kunnen ze later worden gebruikt in desserts, cocktails of als smaakvolle toevoeging aan hartige gerechten. Dit proces helpt niet alleen om de kersen te bewaren, maar ook om hun smaak te verdiepen en te verrijken.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 114 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Kleine pan
  • Schone theedoek
  • Inmaaktrechter (optioneel, maar handig)
  • Pollepel
  • Keukenpapier
  • Grote lepel of schuimspaan
  • Weckketel of grote soeppan voor het steriliseren

Ingredients
  

  • 1.500 gram verse kersen bij voorkeur stevig en rijp
  • 500 gram kristalsuiker
  • 750 milliliter water
  • 1 citroen uitgeperst
  • 1 theelepel vanille-extract of een vanillestokje
  • 2 eetlepels kirsch of rum optioneel
  • 4 steriele inmaakpotten van 500 milliliter

Instructions
 

1. Voorbereiding van de kersen

  • Was de kersen goed onder koud stromend water. Verwijder de steeltjes en, als je dat wilt, de pitten met een ontpitter. Kersen met pit blijven steviger, maar pitloze kersen zijn makkelijker te eten. Leg de kersen in een grote kom.

2. Steriliseren van de potten

  • Breng een grote pan met water aan de kook en leg de inmaakpotten en deksels erin. Laat ze 10 minuten koken om bacteriën te doden. Haal de potten eruit met een tang en laat ze omgekeerd drogen op een schone theedoek.

3. Suikerstroop maken

  • Verwarm in een pan het water en de suiker op middelhoog vuur. Roer tot de suiker volledig is opgelost en laat het mengsel een paar minuten zachtjes koken. Voeg het citroensap en vanille-extract toe en laat nog een minuut pruttelen. Wil je een extra smaakdimensie? Voeg dan een scheutje kirsch of rum toe.

4. Potten vullen

  • Vul de steriele potten tot net onder de rand met de schoongemaakte kersen. Giet vervolgens de hete suikerstroop erover tot de kersen helemaal onder staan. Laat ongeveer een centimeter ruimte over aan de bovenkant.
  • Veeg de randen van de potten schoon met een vochtige doek. Sluit de potten direct met de deksels en draai ze stevig vast. Zet ze ondersteboven op een theedoek en laat ze volledig afkoelen. Hierdoor ontstaat een vacuüm, wat helpt bij de houdbaarheid.

5. Wecken (optioneel, voor extra houdbaarheid)

  • Wil je extra zekerheid over de houdbaarheid? Zet de potten in een grote pan of weckketel en vul met water tot de potten bijna onder staan. Breng het water langzaam aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken. Haal de potten voorzichtig uit het water en laat ze volledig afkoelen.
Trefwoord Kersen inmaken