Ga terug
klein

Hoe ingelegde gember maken?

Ingelegde gember maken betekent verse gember laten trekken in een mengsel van azijn, suiker en zout, waardoor de scherpe smaak zachter wordt en een licht zoetzure toon krijgt. Dit proces zorgt ervoor dat de gember langer houdbaar blijft en een frisse, pittige toevoeging wordt voor sushi, salades of Aziatische gerechten.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 minuten
Laten staan 1 dag
Gang Bijgerecht
Keuken Aziatisch
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 33 kcal

Benodigdheden

  • Scherp mes of dunschiller
  • Snijplank
  • Kleine pan
  • Zeef
  • 4 schone inmaakpotten (bij voorkeur gesteriliseerd)
  • Keukenpapier
  • Een vork of tang om de gember in de potten te doen

Ingrediënten
  

  • 250 gram verse gemberwortel
  • 500 milliliter water
  • 1 theelepel zout
  • 250 milliliter rijstazijn
  • 150 gram kristalsuiker

Instructies
 

1. De gember voorbereiden

  • Begin met het schillen van de gember. Dit gaat het makkelijkst met een theelepel: schraap voorzichtig de schil eraf. Snijd de gember vervolgens in flinterdunne plakjes. Hoe dunner, hoe beter, want dan trekt de smaak van het zuur goed in de gember.

2. De gember blancheren

  • Breng in een pan 500 milliliter water aan de kook en voeg de plakjes gember toe. Laat dit ongeveer 2 minuten zachtjes koken. Hierdoor wordt de gember iets zachter en verliest het een deel van zijn scherpe smaak. Giet de gember af in een zeef en laat het uitlekken op keukenpapier.

3. Het azijnmengsel maken

  • Doe de rijstazijn, kristalsuiker en het zout in een kleine pan en verwarm dit op laag vuur. Roer tot de suiker volledig is opgelost. Zodra het mengsel begint te pruttelen, zet je het vuur uit.

4. De gember in de potten doen

  • Verdeel de uitgelekte gember over de schone inmaakpotten. Giet het warme azijnmengsel eroverheen tot de gember volledig onderstaat. Sluit de potten goed af en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Zet ze daarna in de koelkast.
  • Ingelegde gember smaakt het beste als hij minstens 24 uur heeft kunnen trekken, maar na een paar dagen wordt de smaak nog intenser. Hoe langer je wacht, hoe zachter en aromatischer de gember wordt.
Trefwoord Ingelegde gember maken