Ga terug
klein

Hoe groentesoep invriezen?

Groentesoep invriezen begint bij het goed laten afkoelen van de soep. Je kunt de soep na het afkoelen per portie invriezen in een speciaal diepvrieszakje voor soep, in een diepvriesbakje, maar ook in een ijsklontjes vorm. Deze blokjes doe je dan als ze hard gevroren zijn in een diepvrieszakje.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Gang Soep
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 76 kcal

Benodigdheden

  • Een soeplepel
  • Een trechter (handig voor kleine bakjes of zakjes)
  • Voldoende schone, luchtdichte diepvriesbakjes of diepvrieszakken
  • Een etiket of stuk tape om de datum op te schrijven
  • Eventueel een maatbeker om de soep netjes te verdelen
  • Een schone theedoek of keukenpapier

Ingrediënten
  

  • Restjes groentesoep of vers gemaakte groentesoep
  • Optioneel: verse peterselie of andere kruiden toevoegen bij het opwarmen, niet vóór het invriezen

Bereiding
 

  • Giet de warme soep niet direct in een bakje om in te vriezen, want dan krijg je condensvorming en dat is niet goed voor de structuur of smaak. Laat de pan eerst met het deksel eraf op het aanrecht staan tot de soep op kamertemperatuur is. Dit duurt meestal zo’n anderhalf tot twee uur. Zet de pan niet in de koelkast om sneller af te koelen, want dan warmt de koelkast op en dat kan andere producten bederven.
  • Schep de afgekoelde soep daarna in schone, droge bakjes of diepvrieszakken. Let erop dat je altijd een beetje ruimte overlaat aan de bovenkant, want vloeistof zet uit als het bevriest. Heb je soep met veel groente of pasta erin? Roer dan even goed door zodat de vulling gelijkmatig verdeeld is. Sluit de bakjes goed af en plak er een label of stukje tape op met de datum van invriezen.
  • Zet de bakjes of zakjes daarna zo snel mogelijk in de vriezer, het liefst op een plek waar ze direct goed koud worden. Heb je veel soep tegelijk? Verspreid de bakjes dan over de lades zodat alles gelijkmatig bevriest. Na een paar uur zijn ze volledig bevroren en kun je ze bij elkaar leggen.
  • Wil je de soep later weer eten? Laat de groentesoep dan eerst rustig ontdooien in de koelkast. Dat kan bijvoorbeeld ‘s nachts. Verwarm de soep daarna rustig in een pannetje op laag vuur. Voeg pas op het laatste moment verse kruiden toe, dan blijft de smaak het best.
Trefwoord Groentesoep invriezen