Ga terug
klein

Hoe groene vijgen konfijten

Voor groene vijgen konfijten, heb je een paar basisingrediënten nodig, een beetje tijd en een flinke dosis geduld. Maar wees gerust: het is niet moeilijk en je wordt beloond met een fantastische lekkernij!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 3 uur 30 minuten
Gang Konfijten
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 242 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Schuimspaan
  • Schone glazen potten met deksels
  • Houten lepel
  • Keukenpapier

Ingredients
  

  • 1 kilo groene vijgen
  • 1 kilo kristalsuiker
  • 1 liter water
  • 1 citroen sap en schil
  • 1 vanillestokje optioneel
  • 1 kaneelstokje optioneel

Instructions
 

1. Voorbereiding van de vijgen

  • Was de groene vijgen grondig en verwijder het steeltje. Prik met een tandenstoker of vork enkele gaatjes in elke vijg. Dit helpt de siroop om diep in de vrucht door te dringen.

2. Blancheren van de vijgen

  • Breng een grote pan met water aan de kook en voeg de vijgen toe. Laat ze 5 minuten koken en giet ze daarna af. Herhaal dit proces nog een keer met vers water. Dit verwijdert de bittere stoffen uit de schil en maakt de vijgen zachter.

3. Suikersiroop maken

  • Doe 1 liter water en 1 kilogram suiker in een grote pan. Voeg het citroensap en de schil toe. Als je van een extra kruidige smaak houdt, kun je ook een vanillestokje en een kaneelstokje toevoegen. Breng het geheel aan de kook en roer tot de suiker volledig is opgelost.

4. Vijgen konfijten

  • Voeg de geblancheerde vijgen toe aan de suikersiroop. Laat ze op laag vuur ongeveer 2 uur zachtjes koken. Roer af en toe voorzichtig, zodat de vijgen niet kapot gaan. Zet daarna het vuur uit en laat de vijgen een nacht in de siroop afkoelen.

5. Herhalen van het inkoken

  • De volgende dag breng je de siroop opnieuw aan de kook en laat je de vijgen nogmaals 30 minuten sudderen. Dit proces kun je nog een derde keer herhalen voor een nog intensere smaak en langere houdbaarheid.

6. Bewaren

  • Haal de vijgen voorzichtig uit de siroop en laat ze uitlekken op een vel keukenpapier. Bewaar ze vervolgens in gesteriliseerde glazen potten en giet de hete siroop eroverheen. Sluit de potten goed af en laat ze volledig afkoelen.
Trefwoord Groene vijgen konfijten