Ga terug
klein

Hoe gember konfijten

Zelf gember konfijten is niet moeilijk, maar het vergt wel wat aandacht en tijd. Hieronder vind je een overzicht van de ingrediënten, benodigdheden en de stappen die je moet volgen.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Konfijten
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 290 kcal

Benodigdheden

  • Scherp mes
  • Schilmesje of dunschiller
  • Snijplank
  • Steelpan
  • Zeef
  • Schone potten om de gekonfijte gember in te bewaren

Ingrediënten
  

  • 250 gram verse gember
  • 500 gram kristalsuiker
  • 500 milliliter water
  • Eventueel extra suiker om de gember mee te bestrooien

Bereiding
 

1. Voorbereiden van de gember

  • Schil de verse gember met een dunschiller of een lepel (voor de bochten en knoesten). Snijd de gember in dunne plakjes of kleine blokjes, afhankelijk van hoe je het later wilt gebruiken.

2. Koken van de gember

  • Doe de gember in een steelpan en voeg genoeg water toe zodat de stukjes volledig onder staan. Breng het water aan de kook en laat de gember ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Dit helpt om de scherpte van de gember iets te verzachten. Giet daarna de gember af, maar vang het kookwater op als je wilt (het is heerlijk als thee).

3. Suikersiroop maken

  • Voeg de 500 gram suiker en 500 milliliter water toe aan dezelfde steelpan. Breng het geheel aan de kook en roer totdat de suiker volledig is opgelost. Voeg de gekookte gember toe aan de siroop.

4. Gember konfijten

  • Laat de gember in de suikersiroop zachtjes koken. Dit proces duurt ongeveer 30 tot 40 minuten. Roer af en toe voorzichtig door zodat de gember gelijkmatig wordt bedekt met de siroop. De gember is klaar wanneer de stukjes doorschijnend worden en de siroop is ingedikt.

5. Uitlekken en drogen

  • Haal de gember uit de siroop met een schuimspaan en laat uitlekken op een rekje of een bakplaat met bakpapier. Bestrooi de gember eventueel met extra suiker als je een kristallijn laagje wilt. Laat de gember een paar uur drogen.

6. Bewaren

  • Bewaar de afgekoelde gekonfijte gember in een schone, luchtdichte pot. Je kunt ook de overgebleven suikersiroop bewaren als smaakmaker voor thee, cocktails of desserts.
Trefwoord Gember konfijten