Ga terug
klein

Hoe frambozen jam maken?

Frambozen jam maken draait om het koken van frambozen met suiker totdat een dikke, smeerbare textuur ontstaat. De natuurlijke pectine in de vruchten helpt bij het indikken, waardoor de jam een volle smaak en een mooie consistentie krijgt. Deze jam is heerlijk op brood, in gebak of als zoete toevoeging aan desserts.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 35 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederland
Porties 4 Jampotten
calorieën 122 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan met dikke bodem
  • Houten lepel
  • Schuimspaan
  • Schone theedoek
  • Keukenweegschaal
  • 4 glazen jampotten met deksels
  • Trechter (optioneel)

Ingrediënten
  

  • 1 kilogram frambozen
  • 800 gram kristalsuiker
  • Sap van 1 citroen

Instructies
 

1. Voorbereiding van de potten

  • Begin met het steriliseren van de jampotten. Kook de potten en deksels tien minuten in een grote pan met water of zet ze vijftien minuten in een oven op 120 graden Celsius. Laat ze omgekeerd drogen op een schone theedoek.

2. Frambozen en suiker mengen

  • Doe de frambozen in een grote pan en voeg de suiker en het citroensap toe. Roer alles goed door en laat het mengsel tien minuten staan, zodat de suiker wat oplost in het frambozensap.

3. Jam koken

  • Zet de pan op een middelhoog vuur en breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat de jam vijf tot tien minuten flink doorkoken, terwijl je af en toe roert. Schuim dat zich vormt, kun je met een schuimspaan verwijderen.
  • Doe een lepeltje jam op een koud schoteltje en laat het een paar seconden afkoelen. Duw met je vinger in de jam; als er rimpeltjes ontstaan, is de jam klaar. Zo niet, kook het nog een minuut of twee en test opnieuw.
  • Gebruik een trechter om de hete jam in de steriele potten te gieten. Vul ze tot net onder de rand en draai de deksels stevig dicht. Zet de potten vijf minuten ondersteboven zodat de deksels vacuüm trekken.

4. Laten afkoelen en bewaren

  • Laat de potten volledig afkoelen op het aanrecht. Zodra ze op kamertemperatuur zijn, kun je ze op een koele, donkere plek bewaren.
Trefwoord Frambozen jam maken