Ga terug
klein

Hoe eieren inmaken?

Eieren inmaken begint met hardgekookte eieren. Je kookt ze, pel je ze voorzichtig en legt ze in goed gesteriliseerde glazen potten. Daarna giet je er een warme, zure oplossing overheen van azijn, kruiden en eventueel wat suiker of specerijen. Door de zuurconservering blijven ze langer houdbaar en krijgen ze een pittige, volle smaak die in de loop van de weken steeds intenser wordt. Belangrijk is dat alles schoon werkt, dat je de eieren goed onder het vocht houdt en dat je de potten netjes afsluit.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederland
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 68 kcal

Benodigdheden

  • 4 glazen inmaakpotten van ongeveer 500 milliliter
  • Bijpassende deksels die geschikt zijn voor zuurhoudende vloeistoffen
  • Een grote pan om eieren in te koken
  • Een steelpan om het inmaakzuur te maken
  • Trekhaak of tang om potten mee uit te koken
  • Schone theedoeken
  • Keukenweegschaal of maatbeker
  • Eventueel een trechter of soeplepel om makkelijker te schenken

Ingrediënten
  

  • 16 tot 20 middelgrote eieren afhankelijk van de grootte van je potten
  • 1 liter natuurazijn kruidenazijn of appelazijn kan ook
  • 500 milliliter water
  • 2 eetlepels zout
  • 2 eetlepels suiker optioneel, voor iets zachtere smaak
  • 2 theelepels mosterdzaad
  • 2 theelepels zwarte peperkorrels
  • 4 laurierblaadjes
  • 8 kruidnagels
  • Eventueel 1 gesneden ui of een teen knoflook per pot

Bereiding
 

1. Eieren koken

  • Breng een grote pan met water aan de kook en kook de eieren hard in ongeveer 10 minuten. Laat ze daarna schrikken onder koud stromend water en pel ze voorzichtig. Zorg dat je geen scheurtjes maakt, want dat kan invloed hebben op de houdbaarheid. Laat de eieren goed afkoelen.

2. Potten steriliseren

  • Was de glazen potten en deksels grondig met heet water en soda of afwasmiddel. Kook ze daarna 10 minuten uit in een pan met water of in de oven op 130 graden Celsius gedurende 20 minuten. Laat ze ondersteboven drogen op een schone theedoek zonder ze aan te raken aan de binnenkant.

3. Inmaakzuur maken

  • Doe de azijn samen met het water, zout, suiker, peperkorrels, mosterdzaad, kruidnagel en laurier in een steelpan. Breng dit langzaam aan de kook en laat het een paar minuten zachtjes doorkoken, zodat de smaken goed kunnen mengen. Wil je extra smaak, voeg dan een ui of knoflookteen toe. Haal de pan daarna van het vuur en laat het kort afkoelen tot net niet meer kokend.

4. Eieren in de potten doen

  • Leg de gepelde eieren voorzichtig in de schone, droge potten. Niet proppen, ze mogen best iets ruimte hebben. Stop per pot een laurierblad en eventueel een stukje ui of knoflook toe.
  • Giet het warme inmaakzuur voorzichtig in de potten tot alles onder staat. Gebruik een trechter of lepel als dat makkelijker werkt. Zorg dat de eieren volledig onder staan. Veeg de randen van de potten schoon en draai de deksels stevig dicht.

5. Potten optioneel omdraaien

  • Je kunt de potten direct rechtop laten afkoelen of ze een paar minuten op de kop zetten voor een betere vacuümwerking. Let er dan wel op dat je deksels zuur-bestendig zijn. Sommige metalen deksels kunnen worden aangetast door het azijnzuur. Koop daarom inmaakdeksels die daartegen bestand zijn.

6. Laten afkoelen en bewaren

  • Laat de potten rustig afkoelen op een tochtvrije plek. Zet ze daarna weg op een donkere, koele plek zoals een voorraadkast of kelder. Geef de potten minstens een week de tijd om op smaak te komen, liever nog twee weken.
Trefwoord Eieren inmaken