Ga terug

Hoe druivensap maken?

Druivensap maken begint met het goed wassen van de druiven. Daarna gaan we ze koken zodat ze hun smaak en kleur loslaten. Het sap dat eruit komt, wordt gezeefd, verhit en daarna warm in flessen gedaan. Op deze manier blijft het lang houdbaar zonder dat je kunstmatige middelen nodig hebt. Het is een traditioneel proces dat al generaties meegaat. Hieronder leg ik je alles rustig uit, zodat jij straks met trots je eigen druivensap kunt inschenken.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Drankjes
Keuken Mediterraan
Porties 2 Flessen
calorieën 162 kcal

Benodigdheden

  • Grote kookpan
  • Houten lepel of stamper
  • Zeef of passe-vite
  • Schone theedoek of kaasdoek
  • Trechter
  • Twee glazen flessen van ongeveer 750 milliliter, goed schoon en gesteriliseerd
  • Pollepel
  • Keukendoek

Ingrediënten
  

  • Ongeveer 2.500 gram rijpe druiven blauw of wit, wat je zelf hebt
  • 200 milliliter water
  • Eventueel 100 gram suiker naar smaak, kan ook zonder
  • Optioneel: een klein stukje citroenschil of een paar druppels citroensap

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Was de druiven grondig onder koud stromend water. Verwijder eventuele takjes en bladeren. Controleer meteen of er geen rotte druiven tussen zitten. Die willen we niet in ons sap.

2. Koken

  • Doe de druiven samen met het water in een grote kookpan. Zet de pan op middelhoog vuur en breng het geheel langzaam aan de kook. Zodra het begint te borrelen, plet je de druiven voorzichtig met een houten lepel of stamper. Zo komt het sap goed vrij. Laat alles zachtjes pruttelen, zo'n 15 tot 20 minuten, tot de schillen opengebarsten zijn en het sap mooi gekleurd is.
  • Zet een zeef bekleed met een schone theedoek op een andere pan of kom. Giet het druivenmengsel er voorzichtig doorheen. Laat het sap rustig uitlekken. Druk de pulp niet te hard aan, anders krijg je een troebel sap. Gooi de pulp daarna weg of gebruik het voor compost.
  • Breng het gezeefde sap weer aan de kook. Wil je suiker toevoegen? Dan is dit het moment. Roer het goed door tot de suiker volledig is opgelost. Voeg eventueel ook wat citroenschil of citroensap toe om het sap wat frisser te maken. Laat het sap nog 2 tot 3 minuten koken.

3. Flessen vullen

  • Vul de flessen direct, terwijl het sap nog heet is, met behulp van een trechter. Vul ze helemaal tot net onder de rand. Sluit ze meteen goed af. Zet de flessen ondersteboven op een schone doek en laat ze zo volledig afkoelen. Zo trekken ze vacuüm.
Trefwoord Druivensap maken