Ga terug
klein

Hoe croutons maken

Croutons maken is een slimme manier om oud brood nieuw leven in te blazen. Met een beetje olie, kruiden en een hete pan of oven tover je droge sneetjes om tot knapperige smaakbommetjes. Of je ze nu over een salade strooit, in de soep doet of gewoon zo opeet: zelfgemaakte croutons zijn simpel, lekker en véél beter dan uit een zakje.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Frans
Porties 1 Portie
calorieën 492 kcal

Benodigdheden

  • Snijplank
  • Koksmes
  • Mengkom
  • Houten lepel of spatel
  • Bakplaat met bakpapier of koekenpan

Ingrediënten
  

  • Twee of drie sneetjes oud brood wit, bruin of volkoren, maakt niet uit
  • Vier eetlepels olijfolie zonnebloemolie mag ook
  • Eén teentje knoflook fijngehakt of uitgeperst
  • Een halve theelepel zout
  • Een snufje versgemalen zwarte peper
  • Eén theelepel gedroogde kruiden naar keuze bijvoorbeeld tijm, oregano of rozemarijn

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Snij het brood in kleine blokjes van ongeveer één bij één centimeter. Het hoeft niet heel precies, maar probeer wel dat alles ongeveer even groot is, zodat het gelijkmatig gaart. Heb je korsten? Meenemen! Die worden juist heerlijk krokant.
  • Doe de broodblokjes in een grote mengkom. Giet de olijfolie erover. Voeg de fijngesneden knoflook toe, samen met het zout, peper en de gedroogde kruiden. Meng alles goed door elkaar. Zorg ervoor dat elk stukje brood bedekt is met een dun laagje olie en kruiden. Gebruik eventueel je handen, dat werkt het beste.

2. Drogen

    Ovenmethode

    • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Verspreid de croutons gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakplaat. Zet ze in het midden van de oven en bak ze in ongeveer vijftien tot twintig minuten goudbruin en krokant. Schep ze halverwege even om, zodat ze rondom knapperig worden.

    Panmethode

    • Verhit een grote droge koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gekruide broodblokjes toe en bak ze onder regelmatig omscheppen in ongeveer acht tot tien minuten krokant. Pas op dat ze niet verbranden, blijf erbij en roer regelmatig.
    • Laat de croutons afkoelen op een bord of een rooster. Tijdens het afkoelen worden ze nog knapperiger.
    Trefwoord Croutons maken