Ga terug
klein

Hoe brandnetelsap maken?

Zelf brandnetelsap maken begint met het plukken van jonge brandneteltoppen. Je doet dit het liefst in het voorjaar, wanneer de plant nog krachtig groeit en de jonge blaadjes hun hoogste gehalte aan werkzame stoffen bevatten. Gebruik handschoenen, want de brandhaartjes kunnen flink prikken. Pluk alleen op plekken waar geen honden uitgelaten worden en waar geen landbouwgif wordt gebruikt. Spoel de brandnetels daarna grondig af en laat ze uitlekken. Dan begint het echte werk: het bereiden van je eigen brandnetelsap.
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 2 Flessen
calorieën 1 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan (minstens twee liter inhoud)
  • Zeef of kaasdoek
  • Trechter
  • Glazen flessen van 750 milliliter, goed schoon en uitgekookt
  • Scherp mes
  • Houten lepel

Ingrediënten
  

  • Ongeveer 300 gram verse jonge brandneteltoppen
  • Anderhalve liter water
  • Sap van 2 biologische citroenen
  • 250 gram kristalsuiker
  • Optioneel: een paar takjes munt of citroenmelisse voor een frisse toets

Bereiding
 

1. Brandnetels verzamelen en voorbereiden

  • Trek handschoenen aan en pluk ongeveer 300 gram jonge brandneteltoppen. Spoel ze goed af onder koud stromend water en laat ze daarna uitlekken. Verwijder eventueel dikke stelen of beschadigde bladeren. Snij de brandnetels grof.

2. Brandnetels koken

  • Breng anderhalve liter water aan de kook in een grote pan. Voeg de brandnetels toe zodra het water kookt. Zet het vuur lager en laat het geheel zachtjes pruttelen gedurende twintig minuten. Roer af en toe met een houten lepel zodat alles goed onder water blijft.

3. Afgieten en zeven

  • Zet een schone kom klaar en leg er een zeef of kaasdoek overheen. Giet het brandnetelwater door de zeef en vang het vocht op. Druk de brandnetels goed uit zodat je zoveel mogelijk sap behoudt. Gooi de uitgeknepen bladeren daarna weg of composteer ze.

4. Sap op smaak brengen

  • Giet het opgevangen sap terug in de pan en voeg het citroensap en de suiker toe. Roer tot alles goed is opgelost. Laat het mengsel nog vijf minuten zacht koken. Proef eventueel en voeg wat extra citroen toe als je het frisser wilt.

5. Bottelen

  • Giet het hete sap met behulp van een trechter in de uitgekookte flessen. Sluit ze direct goed af met een dop of schroefdeksel. Zet de flessen op hun kop en laat ze volledig afkoelen. Zo zuigen ze vacuüm en blijven ze langer goed.
Trefwoord Brandnetelsap maken