Ga terug
klein

Hoe boerenkool kruiden maken?

Hoe boerenkool kruiden maken? Het is eigenlijk eenvoudiger dan je denkt. Het gaat vooral om de juiste verhouding van de kruiden. Je hebt waarschijnlijk het meeste al gewoon in je keukenkastje staan. Door de kruiden goed te mengen, en eventueel lichtjes te roosteren, komt het aroma nog meer tot leven. In dit recept laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf een heerlijke boerenkool kruidenmix maakt, zoals ik hem ook al jaren gebruik in de keuken.
Voorbereidingstijd 14 minuten
Totale tijd 14 minuten
Gang Kruidenmix
Keuken Nederland
Porties 1 Portie
calorieën 256 kcal

Benodigdheden

  • Kleine koekenpan (voor het roosteren van de zaden)
  • Vijzel of kruidenmolen
  • Mengkom
  • Goed afsluitbaar potje of glazen kruidenpot
  • Lepel

Ingrediënten
  

  • 2 eetlepels uienpoeder
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel mosterdzaad fijn gemalen of gekneusd
  • 1 eetlepel karwijzaad liefst even roosteren
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel witte peper
  • 2 theelepels paprikapoeder mild of gerookt, naar smaak
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel korianderzaad gemalen
  • 1 theelepel zeezout of naar smaak

Bereiding
 

1. De smaak tot leven brengen

  • Begin met het roosteren van het karwijzaad en het mosterdzaad. Zet een droge koekenpan op een laag vuur en rooster de zaden heel kort, ongeveer 1 tot 2 minuten. Je ruikt vanzelf wanneer de aroma’s vrijkomen. Haal ze daarna meteen uit de pan, anders kunnen ze bitter worden. Laat ze even afkoelen.

2. Fijnmalen

  • Maal de geroosterde zaden in een vijzel of kruidenmolen fijn. Ze hoeven niet poederfijn te worden, maar wel goed gekneusd zodat ze hun smaak afgeven in de mix.

3. Mengen

  • Doe nu alle kruiden, inclusief de gemalen zaden, in een mengkom. Voeg het uienpoeder, knoflookpoeder, nootmuskaat, witte peper, paprikapoeder, gemberpoeder, korianderzaad en zeezout toe. Meng alles rustig maar goed door elkaar met een lepel. Neem hier even de tijd voor, zodat alle kruiden mooi gelijkmatig verdeeld worden.

4. Bewaren

  • Schep de kruidenmix over in een schoon en droog potje met een goed sluitend deksel. Schrijf eventueel op een etiket wat erin zit en de datum van vandaag. Zo weet je altijd hoe vers de mix is.

5. Gebruik

  • Gebruik ongeveer 1 theelepel van deze kruidenmix per portie stamppot boerenkool voor 2 personen. Proef altijd even en voeg gerust nog wat extra toe als je van uitgesproken smaken houdt.
Trefwoord Boerenkool kruiden maken