Hoe Berbere kruidenmix maken?
Berbere kruidenmix maken is eigenlijk verrassend eenvoudig. Het begint met het licht roosteren van een aantal gedroogde specerijen om hun geur en smaak tot leven te wekken. Daarna maal je alles fijn, meng je het met een paar gemalen specerijen en klaar ben je. Het resultaat is een geurige, pittige mix die je gerechten een warme en kruidige boost geeft. Perfect voor wie houdt van koken met karakter.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 5 minuten min
Totale tijd 25 minuten min
Gang Kruidenmix
Keuken Ethiopië
Porties 1 Portie
calorieën 65 kcal
Een droge koekenpan (bij voorkeur gietijzer of staal)
Vijzel of een elektrische koffiemolen of kruidenmolen
Een fijne zeef (optioneel)
Luchtdicht afsluitbare glazen pot
Een houten lepel
Een kleine trechter (voor het makkelijk vullen van de pot)
Hele specerijen om te roosteren
- Twee theelepels korianderzaad
- Twee theelepels komijnzaad
- Eén theelepel zwarte peperkorrels
- Eén theelepel fenegriekzaad
- Eén theelepel kruidnagels
- Twee theelepels kardemompeulen groen
- Eén kaneelstokje van ongeveer vijf centimeter
- Eén theelepel mosterdzaad optioneel
Gemalen specerijen, toevoegen na het roosteren
- Drie eetlepels paprikapoeder
- Twee eetlepels cayennepeper of minder, als je niet van heel pittig houdt
- Eén eetlepel gemberpoeder
- Eén theelepel kurkumapoeder
- Eén theelepel nootmuskaat versgeraspt is het lekkerst
- Eén eetlepel uienpoeder
- Eén eetlepel knoflookpoeder
- Eén theelepel zout optioneel, naar smaak
1. Rooster de hele specerijen
Zet je droge koekenpan op middelhoog vuur en voeg de hele specerijen toe: korianderzaad, komijnzaad, zwarte peperkorrels, fenegriekzaad, kruidnagels, kardemompeulen, kaneelstokje en eventueel het mosterdzaad. Rooster dit al roerend met een houten lepel. Na ongeveer drie tot vijf minuten beginnen de specerijen sterk te geuren en springen sommige zaden een beetje op. Haal dan meteen de pan van het vuur, want je wilt ze niet verbranden.
3. Maal de specerijen fijn
4. Meng met de gemalen specerijen
Doe het poeder van je gemalen geroosterde specerijen in een mengkom. Voeg nu de paprikapoeder, cayennepeper, gemberpoeder, kurkumapoeder, nootmuskaat, uienpoeder, knoflookpoeder en eventueel het zout toe. Meng dit alles goed met een lepel of klop het even los met een garde voor een mooi egaal resultaat.
5. Bewaar in een luchtdichte pot
Trefwoord Berbere kruidenmix maken