Ga terug
klein

Hoe basilicumolie maken?

Zelf basilicumolie maken is niet moeilijk, maar je moet wel even aandacht besteden aan de temperatuur en de kwaliteit van je ingrediënten. Door de blaadjes kort te blancheren en direct daarna te koelen, behoud je de kleur en smaak optimaal. Daarna pureer je alles tot een zachte olie, en laat je dit even trekken zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen. Het is even werk, maar het resultaat is veel beter dan wat je in de winkel koopt.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 21 minuten
Gang Olie
Keuken Italiaans
Porties 2 Flesjes
calorieën 821 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan om water in te koken
  • Kom met ijswater (voor het koelen van de blaadjes)
  • Vergiet of zeef
  • Schone theedoek of slacentrifuge
  • Blender of staafmixer met hoge kom
  • Fijne zeef (of kaasdoek)
  • Trechter
  • Twee goed schoongemaakte glazen flesjes van elk ongeveer 250 milliliter

Ingrediënten
  

  • 100 gram verse basilicumblaadjes zonder steeltjes
  • 500 milliliter extra vierge olijfolie van goede kwaliteit
  • IJsblokjes
  • Water om te koken

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg geen zout toe. Zet daarnaast alvast een grote kom met ijswater klaar. Dat heb je straks nodig om de blaadjes snel te koelen, zodat ze hun heldergroene kleur behouden.
  • Was de basilicumblaadjes goed en verwijder eventueel zand of aarde. Dompel ze dan voor 10 tot 15 seconden in het kokende water. Haal ze er met een schuimspaan direct weer uit en leg ze in het ijswater. Laat ze daar een minuutje liggen om goed af te koelen.
  • Giet de blaadjes af in een vergiet en droog ze daarna grondig. Je kunt ze droogdeppen met een schone theedoek of gebruiken maken van een slacentrifuge. Het is belangrijk dat er zo min mogelijk water achterblijft, anders gaat je olie sneller bederven.

2. Olie maken

  • Doe de droge basilicumblaadjes in de blender en giet de olijfolie erbij. Mix alles op hoge snelheid tot een gladde, felgroene olie. Dit duurt meestal een paar minuten. Neem hier de tijd voor, want hoe fijner de blaadjes, hoe beter de smaak zich vermengt met de olie.
  • Giet de olie door een fijne zeef of kaasdoek boven een kom. Laat het rustig uitlekken, zonder te drukken of te wrijven. Zo blijft de olie helder en zonder troebeling. Gebruik daarna een trechter om de olie in de schone flesjes te gieten.
  • Sluit de flesjes goed af en bewaar ze op een koele, donkere plaats. Na één nacht zijn de smaken helemaal tot hun recht gekomen, maar je kunt de olie ook direct gebruiken als je dat wilt.
Trefwoord Basilicumolie maken