Hoe Artisjok inmaken?
Artisjokken inmaken is even een werkje, maar met wat aandacht en liefde krijg je er iets moois voor terug. Je haalt eerst de harten uit de verse artisjokken. Die blancheer je kort, waarna je ze op smaak brengt met een mengsel van azijn, kruiden, knoflook en olie. Daarna gaan ze in gesteriliseerde potten, klaar om maandenlang te bewaren. Let op: sommige potdeksels kunnen aangetast worden door zuur. In dat geval kun je het beste deksels kopen die hiertegen bestand zijn. De potten op hun kop zetten na het vullen is optioneel, maar als je zeker wilt zijn van een goede afsluiting, is het wél aan te raden.
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 10 minuten min
Afkoelen 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 40 minuten min
Gang Groente
Keuken Internationaal
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 44 kcal
Grote pan
Kleine pan
Scherp mes
Snijplank
Grote kom met koud water en citroenpartjes
Schuimspaan
Schone theedoek
Trechter
Lepel of tang
4 gesteriliseerde potten van 350 milliliter met stevige, zuurbestendige deksels
- 8 grote artisjokken vers, stevig en zwaar aanvoelend
- 2 liter water
- 2 citroenen in parten gesneden
- 1 liter witte wijnazijn
- 1 eetlepel zout
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 4 tenen knoflook in dunne plakjes gesneden
- 500 milliliter zonnebloemolie extra nodig om potten mee af te vullen
- Optioneel: paar takjes verse rozemarijn of chilipeper naar smaak
1. Artisjokken schoonmaken
Snij met een scherp mes de stelen van de artisjokken af tot ongeveer één centimeter onder het hart. Verwijder de buitenste, stugge blaadjes tot je bij de gele, zachte binnenblaadjes komt. Snij de toppen van de artisjokken af en halveer ze in de lengte. Schraap met een theelepel het hooi uit het midden. Leg de schoongemaakte harten direct in een kom met koud water en citroenpartjes zodat ze niet bruin worden.
2. Artisjokken koken in azijnwater
Breng in een grote pan het water met de azijn, het zout, de peperkorrels en de laurierblaadjes aan de kook. Voeg de artisjokharten toe en laat ze ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Ze moeten gaar zijn, maar niet zó zacht dat ze uit elkaar vallen. Schep ze daarna met een schuimspaan uit de pan en laat ze goed uitlekken op een schone theedoek.
3. Kruiden en olie voorbereiden
Verdeel de knoflookplakjes, oregano, tijm en eventueel wat verse rozemarijn of een plakje chili over de gesteriliseerde potten. Leg vervolgens de uitgelekte artisjokharten voorzichtig in de potten. Druk ze lichtjes aan, maar niet te stevig.
5. Potten op de kop zetten (optioneel) en Afkoelen
Je kunt de potten nu op hun kop zetten voor zo’n 10 minuten. Dit zorgt voor extra zekerheid dat de rand goed afsluit. Sommige mensen slaan deze stap over, maar als je de juiste deksels hebt die tegen zuur kunnen, is het toch aan te raden.
Laat de potten daarna helemaal afkoelen op kamertemperatuur en bewaar ze vervolgens op een koele, donkere plek.
Trefwoord Artisjok inmaken