Ga terug

Hoe appelsap maken?

Appelsap maken begint met het selecteren van rijpe appels die worden geperst om hun natuurlijke sap vrij te laten komen. Door de appels te pureren en vervolgens te zeven of een sapcentrifuge te gebruiken, ontstaat een verfrissend drankje zonder toevoegingen. Het sap kan direct worden gedronken of kort worden verhit om de houdbaarheid te verlengen, afhankelijk van de gewenste toepassing.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 2 uur
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 2 Flessen
calorieën 115 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Scherp mes
  • Snijplank
  • Zeef of kaasdoek
  • Schone flessen met dop
  • Trechter
  • Lepel

Ingrediënten
  

  • 2 kilogram appels bijvoorbeeld Elstar, Goudreinet of Jonagold
  • 1 liter water
  • 1 citroen
  • Optioneel: 1 eetlepel honing of suiker naar smaak

Instructies
 

1. Appels voorbereiden

  • Was de appels grondig onder stromend water om vuil en eventuele bestrijdingsmiddelen te verwijderen. Snijd de appels in kleine stukken, inclusief schil en klokhuis. De pitten kun je erin laten zitten, want deze geven geen bittere smaak af.

2. Appels koken

  • Doe de appelstukjes in een grote pan en voeg een liter water toe. Breng het geheel op middelhoog vuur aan de kook. Laat het ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe door, zodat de appels goed zacht worden en hun sappen vrijkomen.

3. Sap zeven

  • Zet een zeef of kaasdoek boven een grote kom en giet het appelmengsel erdoor. Laat het rustig uitlekken, zonder te persen. Wil je een extra heldere appelsap? Giet het sap dan nog een keer door een fijne zeef of kaasdoek.

4. Sap op smaak brengen

  • Pers een citroen uit en voeg het sap toe aan het appelsap. Dit zorgt voor een frissere smaak en helpt de houdbaarheid te verlengen. Proef de sap en voeg eventueel een eetlepel honing of suiker toe als je het wat zoeter wilt.

5. Bottelen en bewaren

  • Gebruik een trechter om het appelsap in schone, gesteriliseerde flessen te gieten. Sluit de flessen goed af en laat ze afkoelen. Bewaar het appelsap in de koelkast of verwerk deze verder door hem in te vriezen of in te wecken voor een langere houdbaarheid.
Trefwoord Granaatappelsap maken