Hoe ananasjam maken?
Ananasjam maken begint met verse ananas. Natuurlijk kun je kant-en-klare blokjes uit blik gebruiken, maar geloof me, met verse ananas wordt je jam echt veel lekkerder. Je proeft het verschil. Het is even wat meer werk om de ananas schoon te maken en in kleine stukjes te snijden, maar dat hoort erbij. Het resultaat is een heerlijke, volle jam die perfect past bij je ontbijt, gebak of gewoon op een warme boterham.
Met dit basisrecept krijg je ongeveer vier potten ananasjam. Neem de tijd en werk netjes, dan kan er weinig misgaan. En weet je wat zo leuk is? Je kunt het recept later makkelijk aanpassen naar jouw smaak, daar geef ik je straks nog wat ideeën voor.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 15 minuten min
Afkoelen 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 35 minuten min
Gang Ontbijt
Keuken Internationaal
Porties 4 Jampotten
calorieën 250 kcal
4 schone jampotten van ongeveer 250 milliliter
4 passende deksels (tip: kies bij voorkeur zuur- en hittebestendige deksels)
Schone trechter (optioneel maar handig)
Grote kookpan
Pollepel
Staafmixer (optioneel, als je liever gladde jam hebt)
Schuimspaan
Keukenweegschaal
Schoon theedoekje
- 1 verse rijpe ananas (ongeveer 1.000 gram vruchtvlees)
- 500 gram geleisuiker 2:1
- 1 eetlepel citroensap vers of uit flesje
- Eventueel 1 vanillestokje of 1 theelepel vanille-extract
2. Jam maken
Doe de ananasblokjes samen met het citroensap en eventueel het merg van een vanillestokje (of het vanille-extract) in een grote kookpan. Zet de pan op middelhoog vuur en laat de ananas zachtjes koken tot het fruit goed zacht is, ongeveer 10 tot 15 minuten. Roer af en toe, zodat het niet aanbrandt.
Pureren (optioneel)
Wil je een fijne jam zonder stukjes? Gebruik dan nu de staafmixer om de ananas fijn te pureren. Heb je liever wat stukjes in je jam, sla deze stap dan gerust over.
Voeg de geleisuiker toe aan de warme ananasmassa. Breng het geheel weer aan de kook en laat het al roerend zo’n 3 tot 4 minuten flink doorkoken. Let goed op, want het kan snel overkoken. Schep eventueel schuim weg met de schuimspaan.
Potten op de kop zetten (optioneel)
Trefwoord Ananasjam maken