Ga terug
klein

Hoe aardbeien konfijten?

Aardbeien konfijten gebeurt door de vruchten langzaam te koken in een suikerstroop, waardoor ze hun vorm behouden en een intens zoete, geconcentreerde smaak krijgen. Dit proces zorgt ervoor dat de aardbeien langer houdbaar blijven en een glanzend, gekaramelliseerd laagje krijgen, perfect als decoratie op gebak, in desserts of als zoete traktatie.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Afkoelen 3 uur
Totale tijd 4 uur 30 minuten
Gang Konfijten
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 166 kcal

Benodigdheden

  • Een ruime pan
  • Een schuimspaan
  • Een schone glazen pot of bakje om de gekonfijte aardbeien in te bewaren

Ingredients
  

  • 500 gram verse aardbeien
  • 500 gram kristalsuiker
  • 500 milliliter water
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 vanillestokje of 1 theelepel vanille-extract

Instructions
 

1. Aardbeien voorbereiden

  • Was de aardbeien voorzichtig onder koud water en dep ze droog met een schone theedoek. Verwijder de kroontjes pas na het wassen, zodat de vruchten minder vocht opnemen.

2. Suikerstroop maken

  • Breng in een pan het water, de suiker en het citroensap aan de kook. Voeg het vanillestokje (in de lengte doorgesneden) of vanille-extract toe en laat de siroop een paar minuten zachtjes pruttelen.

3. Aardbeien toevoegen

  • Zet het vuur laag en voeg de aardbeien voorzichtig toe aan de siroop. Laat ze ongeveer 15 tot 20 minuten sudderen, totdat ze glazig beginnen te worden.

4. Afkoelen en herhalen

  • Haal de pan van het vuur en laat de aardbeien volledig afkoelen in de siroop. Herhaal dit proces nog twee tot drie keer gedurende een dag of twee. Hoe vaker je dit herhaalt, hoe meer suiker de aardbeien opnemen en hoe intenser de smaak wordt.

5. Afdruipen en bewaren

  • Haal de gekonfijte aardbeien met een schuimspaan uit de siroop en laat ze uitdruipen op een rooster of bakpapier. Als je ze langer wilt bewaren, kun je ze lichtjes bestuiven met poedersuiker of in de suikerstroop bewaren in een afgesloten pot.
Trefwoord Aardbeien konfijten