Ga terug
klein

Hoe aardbeien inmaken?

Aardbeien inmaken doe je door ze te wecken in een lichte siroop. Zo blijven ze hun smaak, structuur en kleur grotendeels behouden. Het inmaken zorgt ervoor dat je de aardbeien maandenlang kunt bewaren zonder koelkast of vriezer. Veel mensen zijn wat terughoudend omdat ze denken dat inmaken moeilijk is, maar dat valt reuze mee. Het is een kwestie van netjes werken en de stappen goed volgen. Het resultaat? Potten vol zomerse zoetheid waar je lang van kunt genieten.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Fruit
Keuken Nederland
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 161 kcal

Benodigdheden

  • 4 glazen inmaakpotten van ongeveer 500 milliliter
  • Bijpassende deksels (let op: kies deksels die bestand zijn tegen zuur)
  • Grote pan
  • Kleine pan
  • Schuimspaan of lepel
  • Schone theedoek
  • Trechter (optioneel, maar handig)
  • Tang of pollepel om potten uit kokend water te halen

Ingrediënten
  

  • 1,5 kilo verse rijpe aardbeien
  • 1 liter water
  • 500 gram kristalsuiker
  • 2 citroenen voor het sap
  • Eventueel enkele takjes verse munt of citroenmelisse optioneel

Bereiding
 

1. Potten en deksels steriliseren

  • Zorg er eerst voor dat je potten en deksels goed schoon en gesteriliseerd zijn. Zet de potten rechtop in een grote pan en vul die met water tot de potten onderstaan. Breng het water aan de kook en laat de potten 10 minuten meekoken. De deksels mogen ook mee, maar check vooraf of ze geschikt zijn voor zuur (zoals citroen en suiker). Haal de potten eruit en laat ze ondersteboven uitlekken op een schone theedoek.

2. Aardbeien voorbereiden

  • Was de aardbeien voorzichtig onder koud water. Verwijder de kroontjes en rotte of beschadigde exemplaren. Snijd grote aardbeien eventueel doormidden zodat alle aardbeien ongeveer even groot zijn. Zo garen ze gelijkmatig in de siroop.

3. Siroop maken

  • Breng in een kleine pan het water met de suiker en het sap van de 2 citroenen aan de kook. Roer totdat alle suiker is opgelost en je een heldere siroop hebt. Je kunt, als je dat lekker vindt, een paar takjes munt of citroenmelisse in de siroop mee laten trekken, maar haal deze eruit voor je de siroop in de potten giet.

4. Potten vullen

  • Vul de warme, uitgelekte potten met de aardbeien. Schud zachtjes aan de potten of tik ze voorzichtig op het aanrecht zodat de aardbeien goed zakken en er weinig lege ruimte overblijft.

5. Siroop toevoegen

  • Giet de hete siroop over de aardbeien tot ze volledig onder staan. Laat ongeveer 1 centimeter ruimte tot aan de rand. Veeg de rand van de potten schoon met een natte doek.

6. Potten sluiten

  • Draai de deksels stevig op de potten. Sommige mensen zetten de potten nu een minuut of 5 op de kop. Dat is optioneel. Het helpt om extra goed vacuüm te trekken, maar is niet verplicht. Hou er wel rekening mee dat sommige deksels niet tegen zuur kunnen en daardoor kunnen gaan corroderen als je ze op de kop zet. Gebruik daarom altijd deksels die hiervoor geschikt zijn als je voor deze methode kiest.

7. Afkoelen en bewaren

  • Laat de potten volledig afkoelen op het aanrecht. Controleer daarna of ze vacuüm zijn: het deksel hoort niet meer te veren als je erop duwt. Bewaar de ingemaakte aardbeien daarna op een koele, donkere plek.
Trefwoord Aardbeien inmaken