Wortelsap maken
Sap

Wortelsap maken

Wortelsap maken is een geweldige manier om verse, gezonde sap te bereiden die boordevol vitamines en mineralen zit. Het maken van wortelsap thuis is eenvoudig en je hebt geen ingewikkelde apparatuur nodig. Met dit recept maak je genoeg sap voor twee flessen, perfect om te delen of om een voorraadje in de koelkast te bewaren. Volg de onderstaande stappen en geniet van je zelfgemaakte wortelsap.

klein

Hoe wortelsap maken?

Wortelsap maken begint met het selecteren van verse, stevige wortels die grondig gewassen en geschild worden. Vervolgens worden de wortels in stukjes gesneden en geperst met een sapcentrifuge of een slowjuicer om het sap te extraheren. Het resulterende sap is rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten, wat het een gezonde keuze maakt voor dagelijks gebruik. Door eventueel extra ingrediënten zoals gember, appel of citroen toe te voegen, kan de smaak worden verrijkt en gepersonaliseerd. Wortelsap kan puur gedronken worden of dienen als basis voor diverse smoothies en gezonde recepten.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 2 Flessen
calorieën 39.4 kcal

Benodigdheden

  • Een dunschiller
  • Een scherp mes
  • Een snijplank
  • Een blender of sapcentrifuge
  • Een fijne zeef of kaasdoek
  • Twee glazen flessen met afsluitbare doppen

Ingrediënten
  

  • Een kilogram verse wortelen
  • Twee sinaasappels
  • Eén citroen
  • Zeshonderd milliliter water
  • Eventueel: twee eetlepels honing voor een zoetere smaak

Instructies
 

1. Voorbereiden van de ingrediënten

  • Begin met het schoonmaken van de wortelen. Schil de wortelen met een dunschiller en snijd de uiteinden eraf. Spoel ze daarna grondig af onder stromend water om vuil en zand te verwijderen. Snij de wortelen vervolgens in kleine stukken, zodat ze gemakkelijker te verwerken zijn in de blender of sapcentrifuge.
  • Schil de sinaasappels en de citroen, verwijder eventuele pitten en snijd ze in partjes. De citrusvruchten geven het sap een frisse smaak en zorgen voor een goede balans met de zoetheid van de wortelen.

2. Mixen en zeven

  • Doe de stukjes wortel samen met de sinaasappels en citroen in de blender. Voeg het water toe om het mengen te vergemakkelijken. Blend alles totdat je een glad mengsel krijgt. Als je een sapcentrifuge gebruikt, kun je de citrusvruchten en wortelen direct door de machine halen en het water later toevoegen.
  • Giet het mengsel vervolgens door een fijne zeef of kaasdoek om het sap te scheiden van de pulp. Gebruik een lepel om de pulp goed uit te drukken, zodat je zoveel mogelijk sap opvangt.

3. Zoeten en bottelen

  • Als je het sap wat zoeter wilt maken, voeg dan honing toe en roer dit goed door totdat het volledig is opgelost. Giet het sap daarna in de glazen flessen. Zorg dat de flessen goed schoon zijn om de houdbaarheid te verlengen. Sluit de flessen stevig af en zet ze in de koelkast.
Trefwoord Wortelsap maken

Hoelang blijft wortelsap houdbaar?

Zelfgemaakt wortelsap blijft in de koelkast ongeveer drie dagen goed. Het is belangrijk om het sap in goed afgesloten flessen te bewaren, zodat het niet in aanraking komt met lucht en bacteriën. Omdat het sap geen conserveermiddelen bevat, kun je het beste elke dag even ruiken en proeven om zeker te weten dat het nog vers is. Voor langere houdbaarheid kun je het sap invriezen; zo blijft het tot drie maanden goed.

Vijf variaties en aanpassingen

Gember toevoegen

Voeg een stukje verse gember toe tijdens het blenden voor een pittige, verwarmende smaak.

Appel erbij

Gebruik één of twee appels om het sap natuurlijk zoeter te maken. Dit werkt goed als je de honing wilt weglaten.

Kurkuma en zwarte peper

Voor een gezondheidsboost kun je een snufje kurkuma en een beetje zwarte peper toevoegen.

Minder water

Als je een meer geconcentreerd sap wilt, gebruik dan de helft van de hoeveelheid water.

Groene twist

Voeg een handvol verse spinazie of boerenkool toe voor extra voedingsstoffen en een groene tint aan je sap.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept