Wortel drogen is een praktische en eenvoudige manier om deze veelzijdige groente langer te bewaren. Het proces zorgt ervoor dat de wortels hun voedingsstoffen behouden, terwijl ze minder ruimte innemen en langer houdbaar zijn. Droge wortelstukjes zijn ideaal om later te gebruiken in soepen, stoofschotels of zelfs als gezonde snack. In dit recept leer je stap voor stap hoe je wortels kunt drogen, en krijg je tips om het proces aan te passen aan je eigen wensen.
Hoe wortel drogen
Benodigdheden
- Mes of dunschiller
- Snijplank
- Pan
- Schaal met ijswater
- Droogoven, gewone oven of droogrek
- Luchtdichte potten of zakken
Ingrediënten
- Verse wortels hoeveelheid naar keuze, bijvoorbeeld 500 gram
- Water om te blancheren
- IJskoud water om te schrikken
Instructies
1. Voorbereiding
- Was de wortels grondig en schil ze met een dunschiller. Snijd de uiteinden af en controleer op beschadigingen. Verwijder eventuele plekjes met een scherp mes.
2. Snijden
- Snij de wortels in dunne plakjes van ongeveer twee tot drie millimeter dik. Zorg ervoor dat de plakjes gelijkmatig zijn, zodat ze gelijkmatig drogen.
3. Blancheren
- Breng een pan water aan de kook en voeg de wortelschijfjes toe. Laat ze twee tot drie minuten koken. Dit blancheren helpt om enzymen te vernietigen die anders de houdbaarheid van de wortels verminderen. Schep de plakjes daarna uit het water en laat ze schrikken in ijswater om het kookproces te stoppen.
4. Drogen
Droogoven
- Leg de plakjes op de trays van de droogoven. Zorg dat ze niet overlappen. Stel de temperatuur in op 50 tot 60 graden Celsius en laat de wortels drogen gedurende zes tot tien uur. Controleer regelmatig.
Oven
- Leg de plakjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zet de oven op de laagste stand (meestal rond de 50 graden Celsius) en laat de deur op een kier staan. Dit zorgt voor ventilatie. Droog de wortels in zes tot acht uur.
Zon
- Spreid de plakjes uit op een schoon droogrek en zet dit op een zonnige, goed geventileerde plek. Dit proces kan enkele dagen duren, afhankelijk van de weersomstandigheden. Bescherm tegen insecten met een net.
5. Opslag
- Laat de gedroogde wortels volledig afkoelen. Bewaar ze in luchtdichte potten of zakken op een donkere, koele plek.
Hoe lang zijn gedroogde wortels houdbaar?
Gedroogde wortels zijn, mits goed bewaard, ongeveer zes tot twaalf maanden houdbaar. Het is belangrijk dat ze volledig droog zijn voordat je ze opbergt, anders kunnen ze gaan schimmelen. Controleer af en toe de voorraad op tekenen van vocht of bederf.
Vijf variaties en aanpassingen
Kruiden toevoegen
Bestrooi de wortelschijfjes met kruiden zoals paprikapoeder, knoflookpoeder of Italiaanse kruiden voordat je ze droogt. Dit geeft extra smaak.
Andere vormen
In plaats van plakjes kun je de wortels ook in reepjes of blokjes snijden, afhankelijk van hoe je ze later wilt gebruiken.
Rauw drogen
Voor een intensere smaak kun je de wortels overslaan bij het blancheren en direct drogen. Let wel op dat de houdbaarheid iets korter kan zijn.
Mix met andere groenten
Combineer wortels met gedroogde ui, paprika of courgette voor een veelzijdige groentemix.
Experimenteer met temperaturen
Probeer een lagere temperatuur voor een langere droogtijd om de textuur en smaak van de wortels verder te verfijnen.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.