Vijgenazijn maken
Azijn

Vijgenazijn maken

Vijgenazijn maken is een heerlijke en creatieve manier om smaak toe te voegen aan je keuken. Het is een prachtige balans tussen zoet, zuur en hartig, en je kunt het gebruiken in salades, marinades of zelfs als subtiel accent in een dessert. Zelf vijgenazijn maken is niet alleen makkelijk, maar ook heel bevredigend. Het geeft je de mogelijkheid om de smaak aan te passen aan jouw persoonlijke voorkeur en je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig. Daarnaast is het ook een leuk cadeau om te geven in een mooie fles. In dit recept leg ik stap voor stap uit hoe je zelf vijgenazijn kunt maken voor twee flesjes van ongeveer 250 milliliter per stuk.

klein

Hoe vijgenazijn maken?

Vijgenazijn maken is een eenvoudige en leuke manier om je gerechten meer smaak te geven. Deze azijn combineert de zoete, rijke smaak van vijgen met het frisse, licht zure karakter van azijn. Het resultaat? Een veelzijdig product dat je kunt gebruiken in saladedressings, marinades, of zelfs om een vleugje luxe toe te voegen aan een dessert.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
21 dagen
Totale tijd 21 dagen 50 minuten
Gang Azijn
Keuken Internationaal
Porties 2 Flesjes van 250 milliliter
calorieën 252 kcal

Benodigdheden

  • Een schone glazen kom of pan
  • Een houten lepel
  • Een fijne zeef of kaasdoek
  • Twee steriele glazen flesjes van tweehonderd vijftig milliliter
  • Een trechter

Ingrediënten
  

  • 200 gram vijgen vers of gedroogd
  • 500 milliliter witte wijnazijn
  • 50 gram suiker
  • 100 milliliter water
  • 2 Eetlepels Honing
  • Optioneel: een paar takjes verse tijm of een stukje kaneelstokje voor extra smaak

Instructies
 

1. Bereid de vijgen voor

  • Begin met het schoonmaken van de vijgen. Als je verse vijgen gebruikt, was ze voorzichtig en dep ze droog. Snij ze daarna in kleine stukjes. Gebruik je gedroogde vijgen? Snij deze ook in stukjes en laat ze even weken in warm water gedurende tien minuten om ze wat zachter te maken.

2. Maak een smaakbasis

  • Doe de vijgen in een kom of pan en voeg de suiker en het water toe. Verwarm dit zachtjes op een laag vuur en roer regelmatig totdat de suiker volledig is opgelost. De vijgen beginnen nu langzaam hun smaak af te geven. Laat dit mengsel ongeveer tien minuten zachtjes pruttelen, maar zorg ervoor dat het niet kookt.

3. Voeg de azijn toe

  • Giet de witte wijnazijn erbij en roer het geheel goed door. Voeg nu ook de honing toe, samen met eventuele extra smaakmakers zoals tijm of kaneel. Blijf het op laag vuur verwarmen, maar breng het niet aan de kook. Laat dit mengsel vijftien tot twintig minuten trekken zodat de smaken goed kunnen mengen.

4. Zeven en bottelen

  • Haal de pan van het vuur en laat het mengsel iets afkoelen. Gebruik een fijne zeef of kaasdoek om de vloeistof van de vaste stukjes te scheiden. Druk de stukjes vijg goed aan in de zeef zodat je alle smaak eruit haalt. Gooi de vaste resten weg of gebruik ze in een chutney. Giet de gezeefde azijn met behulp van een trechter in de steriele flesjes.

5. Laat de smaken ontwikkelen

  • Hoewel je de vijgenazijn direct kunt gebruiken, wordt de smaak dieper en intenser als je hem een paar weken laat staan. Bewaar de flesjes op een donkere en koele plek en schud ze af en toe zachtjes. Na twee tot drie weken is de azijn op zijn best.
Trefwoord Vijgenazijn maken

Hoelang is vijgenazijn houdbaar?

Zelfgemaakte vijgenazijn is goed houdbaar door het gebruik van azijn, een natuurlijk conserveringsmiddel. Als je de flesjes steriel afsluit, kun je de azijn tot zes maanden bewaren. Zorg er wel voor dat je de flesjes na opening in de koelkast bewaart en gebruik altijd een schone lepel als je de azijn uit de fles schenkt.

Vijf variaties en aanpassingen

Andere azijnsoorten

Gebruik in plaats van witte wijnazijn bijvoorbeeld appelciderazijn of balsamicoazijn voor een rijkere smaak.

Kruidige toevoegingen

Voeg specerijen zoals steranijs, kruidnagel of gember toe voor een warme en kruidige touch.

Fruitige variaties

Combineer de vijgen met ander gedroogd fruit zoals abrikozen of rozijnen om de smaak te verrijken.

Zonder suiker

Wil je een gezondere versie? Laat de suiker weg en gebruik alleen honing, of voeg helemaal geen zoetstof toe.

Frisheid van citrus

Voeg de schil van een biologische sinaasappel of citroen toe tijdens het trekken voor een frisse en aromatische toets.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept