Vermicellisoep invriezen
Invriezen

Vermicellisoep invriezen

Vermicellisoep invriezen is een slimme manier om restjes soep niet verloren te laten gaan. Misschien heb je een flinke pan gemaakt en is er meer overgebleven dan je dacht. Of je hebt speciaal wat extra gemaakt om op een later moment snel iets warms en voedzaams op tafel te kunnen zetten. In beide gevallen is het goed om te weten dat je vermicellisoep prima kunt invriezen. Je moet alleen een paar dingen weten voordat je aan de slag gaat, vooral omdat vermicelli snel papperig wordt als je het verkeerd aanpakt.

Het mooie aan soep invriezen is dat je jezelf later een hoop tijd bespaart. Op drukke dagen hoef je alleen een bakje uit de vriezer te halen en op te warmen. Toch vraagt het invriezen van vermicellisoep om een klein beetje aandacht. Want vermicelli is nu eenmaal een pasta, en pasta heeft de neiging om in de vriezer zachter te worden. Gelukkig kun je met een paar eenvoudige trucs zorgen dat de smaak en structuur goed behouden blijven. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je dat aanpakt.

klein

Hoe vermicellisoep invriezen?

Vermicellisoep invriezen begint altijd met afkoelen. Doe je dat niet, bestaat er kans op vriesbrand. Daarmee zal de soep niet meer te genieten zijn.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Vriestijd 1 dag
Gang Soep
Keuken Nederland
Porties 1 Portie
calorieën 70 kcal

Benodigdheden

  • Stevige diepvriesbakjes met goed sluitende deksel of diepvrieszakken
  • Labeltjes of een watervaste stift
  • Lepel of soeplepel
  • Optioneel: zeef als je de vermicelli wilt scheiden van de bouillon
  • Koele plek of koude gootsteen met water om de soep sneller af te koelen

Ingrediënten
  

  • Gekookte vermicellisoep met of zonder vlees of groenten
  • Eventueel extra vermicelli om later toe te voegen bij het opwarmen

Bereiding
 

  • Zet de pan soep na het koken op een koele plek, bijvoorbeeld op het aanrecht met de deksel er half op. Laat het niet langer dan twee uur buiten de koelkast staan, want dan kunnen bacteriën zich gaan vermenigvuldigen, en kan de soep zuur worden. Wil je het sneller laten afkoelen? Zet de pan in een gootsteen met koud water, of schep de soep over in platte schalen zodat het sneller afkoelt.
  • Als de soep is afgekoeld, heb je twee keuzes. Of je vriest de soep in met de vermicelli erin, of je haalt de vermicelli eruit en vriest alleen de bouillon en groenten in. De tweede optie is vaak beter voor de textuur. Vermicelli die al gekookt is, wordt in de vriezer vaak zompig en breekbaar. Als je alleen de bouillon en groenten invriest, kun je later wat verse vermicelli toevoegen bij het opwarmen. Maar natuurlijk is het ook mogelijk om alles tegelijk in te vriezen. Zorg dan wel dat de vermicelli niet té gaar gekookt is voordat je gaat invriezen.
  • Gebruik stevige diepvriesbakjes of diepvrieszakken. Laat altijd een beetje ruimte bovenin vrij, want vloeistoffen zetten uit als ze bevriezen. Label elk bakje met de datum en inhoud, zodat je later precies weet wat je hebt. Zet de bakjes daarna direct in de vriezer, bij voorkeur op een plek waar ze snel bevriezen. Hoe sneller iets bevriest, hoe beter de smaak en structuur bewaard blijven.
Trefwoord Vermicellisoep invriezen

Hoelang is ingevroren vermicellisoep houdbaar?

Vermicellisoep die goed is ingevroren, blijft ongeveer drie maanden goed in de vriezer. Daarna wordt de smaak wat flauwer en kunnen de vermicelli en groenten slapper worden. Het is niet meteen bedorven, maar de kwaliteit gaat dan wel achteruit.

Zorg er altijd voor dat je de soep in porties invriest die je in één keer kunt opwarmen. Zo voorkom je dat je restjes moet weggooien of meerdere keren moet invriezen, wat niet aan te raden is. Ontdooien doe je het best in de koelkast, gedurende de nacht. Heb je haast? Dan kun je de soep ook direct in een pannetje opwarmen, op laag vuur en goed roerend.

Vijf variaties en aanpassingen

Met verse kruiden

Voeg na het ontdooien en opwarmen verse peterselie, bieslook of selderij toe. Dit geeft een frisse smaak en maakt de soep net iets levendiger.

Met extra groenten

Snijd tijdens het opwarmen wat verse wortel, courgette of prei klein en voeg dit toe aan de pan. Zo geef je oude soep een nieuwe draai én meer bite.

Met bouillonblokje en water verdunnen

Is de soep na het invriezen te dik geworden? Voeg een beetje water toe en een half bouillonblokje voor extra smaak.

Met een geklutst ei

Roer tijdens het opwarmen een geklutst ei door de hete soep voor een soort “stracciatella” effect, net als in de Italiaanse keuken.

Met wat citroensap of azijn

Een kneepje citroensap of een klein scheutje azijn maakt de soep frisser en haalt de smaken op, vooral als je soep na het invriezen wat flauw smaakt.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept